Talvilomalla reissuun? Matkusta turvallisesti!

Kokosimme vinkkejä matkailuasioista. Mitä pitää muistaa ennen matkaa ja mitä kannattaa ottaa matkalle mukaan?

Ennen matkaa

Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?

Hoida rokotukset kuntoon jo kuukausi ennen matkaa. Rokotusneuvonta, reseptien hankkiminen ja rokotukset hoituvat helposti sairaanhoitajallamme. Myös jäykkäkouristusrokote pitää uusia 10 v:n välein. Lisäksi jos aiot lomailla kesällä esim. saaristossa, puutiaisaivokuumerokotesarja kannattaa aloittaa jo nyt.

Mitä tauteja rokotuksilla voidaan ehkäistä? Jo lähikohteissa voi esiintyä hepatiittivirusta. A-hepatiitin voi saada veden tai ruoan kautta. B-hepatiitin voi saada suojaamattomassa seksissä tai verikontaktissa (onnettomuudet kuten rannalla lasinsiruun astuminen, hoitotoimenpiteet, manikyyrit, tatuoinnit yms). Muita matkakohteen mukaan harkittavia rokotuksia ovat mm. Japanin aivotulehdus, keltakuume, kolera ja lavantauti. Malariaa ennaltaehkäistään estolääkityksellä.

Dokumentit kuntoon!

Valmistaudu reseptilääkkeiden maastavientiin. Tulosta tai pyydä apteekista e-reseptit, ja jos viet esim. vahvoja kipulääkkeitä, tarvitset lisäksi Schengen-maihin Schengen-todistuksen. Joskus paluulento myöhästyy, joten varaa mukaasi lääkkeitä reilusti ja laita ne käsimatkatavaroihin.

Tarkista, onko matkavakuutuksesi voimassa. EU-maihin kannattaa hankkia lisäksi ilmainen Eurooppalainen sairasvakuutuskortti Kelasta. Vahinkojen varalta laita lompakkoon tieto sairauksistasi kohdemaan kielellä tai englanniksi, samoin tieto lähiomaisesta.

Minimoi riski turistiripuliin

Onko mahavaivat pilanneet joskus matkasi? Ripuli itsessään voi pilata loman. Lisäksi ripulin ennaltaehkäisemisellä ja ripulin oikealla hoidolla pyritään estämään superbakteerien eli antibiooteille resistenttien bakteereiden pesiytymistä elimistöön. Suuren riskin alueita ovat mm. Intia, Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka. Esim. Intiassa käyneistä lähes joka neljäs kantoi palatessaan ESBL-superbakteeria. Ripuliin sairastuneista bakteeri oli liki puolella ja antibiootteihin turvautuneista peräti 80 prosentilla.

Probiootin eli maitohappobakteerin tai hiivamikrobivalmisteen käyttö ripulin ehkäisyyn aloitetaan muutamaa päivää ennen matkaa. Jos tauti silti iskee, helpota oloa nesteytysjuomilla. Myös varsinaista ripulilääkettä voi käyttää, mutta kysy apua valmisteen valintaan farmaseutilta, sillä kaikki ripulilääkkeet eivät sovi, jos oireen aiheuttaja voikin olla bakteeri. Älä käytä omatoimisesti antibiootteja, sillä niiden turha käyttö lisää riskiä superbakteereille.

Vinkkejä lentoa varten

 • Lentosukat ja jalkojen jumppaus vähentävät laskimotukosriskiä.
 • Nokosia helpottavat korvatulpat, silmämaski ja matkatyyny.
 • Painetta tasaavat erikoiskorvatulpat estävät korvakipua. Jos korviin kertyy vahaa, käy sairaanhoitajallamme huuhtelussa ennen matkaa – se estää korvia kipeytymästä myös uinnin yhteydessä.
 • Lentokoneilma on kuivaa, joten muista juoda! Vältä kuivattavia juomia kuten kahvia ja alkoholia. Nesteytys on tärkeää sydämelle ja verenkierrolle, ja kuivuminen lisää veritulppariskiä.
 • Varaudu virtsankarkailusuojilla, jos kiire vessaan saattaa yllättää.

Vinkkejä matkakohteeseen

 • Pidä käsidesi mukana ja desinfioi kädet ennen syömistä.
 • Varaa mukaan sinulle sopivaa särkylääkettä.
 • Jos kärsit aikaerorasituksesta, helpota nukahtamista melatoniinilla.
 • Jos saat helposti reissu-ummetuksen, ota mukaan vatsaa pehmittävää lääkettä. Jos uudet ruoat närästävät helposti, varaa mukaan myös närästyslääke.
 • Hanki tehokkaat aurinkosuojavoiteet. Suojaa myös päänahka, korvat ja jalkapöydät.
 • Saatko hikoillessa hankaumia taipeisiisi? Hanki suojavoide ennaltaehkäisevään käyttöön.
 • Kortisonivoide sopii auringonpolttamiin tai ötökänpuremiin.
 • Paljon kävelyä tiedossa? Pidä mukana rakkolaastarit ja rakonestopuikko. Lisäksi voi hankkia askelta keventävät pohjalliset.
 • Lomaromanssin kohdatessa muista kondomit.
 • Jos olet saanut uimisesta virtsatietulehduksen, ota ennaltaehkäisevästi karpalokapseleita (ei sovi kaikkien reseptilääkkeiden kanssa)
 • Hyttyssuoja-aineet pitää olla mukana ainakin malaria-alueilla.

Rentouttavaa matkaa,

toivottaa Asema Apteekin proviisori