Suojaudu punkeilta

Punkit ovat aktiivisia aina, kun lämpötila kohoaa viiteen lämpöasteeseen. Punkkeja vastaan on siis syytä suojautua Suomessa heti keväästä aina talven alkuun saakka. Riskialueilla liikkuessa kannattaa suojautua tiiviillä vaatetuksella ja punkkikarkotteilla. Muista myös jokapäiväiset punkkitarkastukset. Pienimmät punkit eivät välttämättä näy hyvin paljaalla silmällä, eli apuna kannattaa käyttää suurennuslasia!

Kun kiinnittyneen punkin huomaa ajoissa ja poistaa oikeaoppisesti, tautien tarttumisriski vähenee huomattavasti. Käytä laadukkaita pinsettejä tai punkkirautaa. Älä kierrä punkkia sitä irrottaessa. Desinfioi puremakohta lopuksi. Punkit voit poistaa myös meillä sairaanhoitajan Terveyspisteessä.

Punkkien eli puutiaisten levittämistä taudeista tärkeimmät ovat puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi. Molempien tautien osalta suurin tartuntariski on Etelä-Suomessa ja rannikkoalueilla. Matkailijoiden kannattaa tarkistaa punkkien esiintyvyys myös muissa Euroopan maissa. Kaikki punkit eivät onneksi kanna tauteja.

Borrelioosi

Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi voi tarttua, jos punkki on ollut ihoon kiinnittyneenä noin 36-48 tuntia. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta ja tartunta hoidetaan antibioottikuurilla. Tauti alkaa punertavalla, laajenevalla ja rengasmaisella ihottumalla ja/tai flunssan kaltaisilla oireilla. Hoitamattomana borrelioosi voi aiheuttaa myöhäisoireina erilaisia iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita.

Puutiaisaivotulehdus ja rokotukset

TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus voi tarttua punkista jo minuuteissa ja sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla.  Aivotulehdus alkaa kuumeilulla ja kipuilulla ja tulehdus voi aiheuttaa pitkäaikaisia tai pysyviä hermostohäiriöitä, esim. raajojen ja lihasten hermosto-oireita tai muistin ja kuulon heikkenemistä. Aikuisten ja yli 3-vuotiaiden rokotukset voit hoitaa helposti meillä sairaanhoitajan Terveyspisteessä – reseptiä ei tarvita ja vastaanotolle voit tulla myös ilman ajanvarausta. Rokotussuoja vaatii kaksi annosta ja kolmas tehosteannos otetaan noin vuoden kuluttua. Muista myös myöhemmin säännölliset tehosteannokset.

Suojaa myös lemmikkisi

Myös lemmikit kannattaa suojata punkeilta, sillä punkkien levittämät sairaudet voivat tarttua myös lemmikkiin. Toisaalta myös ihmisten tartuntariski vähenee, kun punkkien tuleminen kotiin lemmikin turkissa vähenee.

Z-pinsetti

Z-pinsetti soveltuu kaikenkokoisten punkkien sekä ihoon jääneiden vierasesineiden, kuten tikkujen ja lasinsirujen poistoon. Tuote mahdollistaa tarkan otteen punkista, jonka vuoksi sillä saa vaivatta pois myös punkista poistoyritysten jälkeen ihoon jääneet imukärsät.

Punkkiässä

Punkkiässä on hajuton karkote koko perheen käyttöön. Se suojaa tehokkaasti punkeilta, hyttysiltä ja muilta eri hyönteisiltä. Valmiste soveltuu käytettäväksi yli 1-vuotiaille eikä se sisällä parabeeneja, väriaineita tai parfyymeja.  Ota kätevä pumppusuihke mukaan mm. mökille, marjametsään, saaristoon ja metsäretkille.

 

Punkkivapaata kesän jatkoa kaikille!

Toivottelee Asema Apteekin Terveyspisteen sairaanhoitaja