Punkkikausi alkaa – rokotussuoja kuntoon Asema Apteekin Terveyspisteessä!

Puutiaiskannat Suomessa ja Euroopassa ovat kasvaneet viime vuosina. Myös punkkien levittämien tautien tartunnat ovat kasvussa. Suomessa noin 20 % punkeista kantaa Borrelia-bakteeria. Toinen punkkien kantama tauti, puutiaisaivotulehdus eli TBE, ei ole yhtä yleinen – Suomessa sitä kantaa noin 1,6 % punkeista.

 

Puutiaisaivotulehdus eli TBE

Viime vuonna Suomessa todettiin 79 puutiaisaivotulehdustapausta, eli noin 1,4 tapausta 100 000 asukasta kohti. TBE on viruksen aiheuttama tauti, joka tarttuu punkin syljestä jo pureman alussa. Noin neljäsosa tartunnan saaneista saavat aivotulehduksen oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja kouristuksia. Valtaosa paranee täysin, mutta jopa kolmasosalle jää pitkäaikaisia hermosto-oireita.

Lapsilla TBE:n oireet ovat yleensä lievempiä ja epäspesifisempiä, ja arvioiden mukaan yli neljäsosa kaikista tartunnoista jäävät diagnosoimatta. Lisäksi pikkulapset eivät osaa kuvailla oireitaan tarkasti, ja myös punkin purema usein jää huomaamatta, mikä vaikeuttaa taudin tunnistamista. Vaikka tauti on yleensä lievempi lapsilla, pitkäaikaiset neurologiset komplikaatiot kuten toistuva päänsärky, muistivaikeudet, väsymys, ärtyneisyys ja keskittymishäiriöt ovat mahdollisia TBE:n seurauksia.

 

TBE-rokotus ja riskialueet Suomessa

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote, joka soveltuu sekä aikuisille että lapsille 1-vuotiaasta alkaen. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista kaksi ensimmäistä on hyvä ottaa jo ennen punkkikauden alkamista, talvella tai alkukeväästä.

TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan riskialueilla asuvilla, eli Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kotkan saaristolla, Kemin eteläosassa, Lappeenrannan Sammonlahdessa ja Raahen Preiskarissa. Tänä keväänä rokotusohjelma laajenee myös Lohjanjärven riskialueeseen.

Muualla asuvilla rokotesarja on omakustanteinen.

 

TBE-virusta esiintyy myös suosituissa matkakohteissa

Tunnettuja riskimaita ovat Itävalta, Slovenia, Slovakia, Unkari, Tsekki, Saksa, Sveitsi, Venäjä, Baltian maat ja Ruotsi.

Virossa vuosittainen ilmaantuvuus Pärnun alueella on yli 15 tapausta/100 000 asukasta ja Saaremaalla jopa yli 20 tapausta/100 000 asukasta.

Ruotsissa vuosittainen ilmaantuvuus vuonna 2017 oli 3,9 tapausta 100 000 asukasta kohden – yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Suurin osa oli Tukholman, Göteborgin ja Uppsalan alueilla.

Itävallassa ennen TBE-rokottautumista raportoitiin jopa 700 TBE-tapausta vuodessa. Nykyään rokotuskattavuus Itävallassa on noin 85 %, ja TBE-ilmaantuvuus on laskenut alle 100 tapaukseen vuodessa.

Sveitsissä TBE-ilmaantuvuus on ollut jyrkässä nousussa ja tänä vuonna Sveitsi suositteleekin rokotusta kaikille 6 vuotta täyttäneille asukkaille lähes koko maassa.

 

Rokotesuoja kuntoon Terveyspisteessämme

Mikäli aiot matkustaa riskialueille ja tykkäät esimerkiksi patikoida, retkeillä tai telttailla, keskustele sairaanhoitajamme kanssa TBE-rokotteen tarpeesta. Sairaanhoitajamme tavoitat Asema Apteekin Terveyspisteestä numerosta numerosta 09-42827878 , josta voit varata myös ajan rokotukseen. Rokotamme yli 3-vuotiaita.

Rokotussarjaan kuuluu aluksi kolme rokotusta ja sitten tehosteannos 3-5 vuoden välein. Yhden rokotuskerran hinta (rokotteen hinta + pistomaksu 18 euroa) on aikuisilla noin 49-56 € ja lapsilla noin 46-55 €. Kanta-asiakkaana saat 18 euron pistomaksusta 10 % alennusta.

Muistathan päivittäisen punkkitarkastuksen rokotteesta huolimatta!

 

Punkkivapaata kesää!

Toivottaa Asema Apteekin proviisori yhteistyössä GSK:n kanssa