Paluu arkeen – päätäi on kurja koulukaveri

Päätäit ovat yleistyneet ja epidemioita esiintyy erityisesti kesän jälkeen koulujen alettua ja talvisin alkuvuodesta. Harmia niistä koituu varsinkin päiväkoti- ja kouluikäisten lasten perheille. Täit leviävät ihmisestä toiseen, tavallisimmin samassa naulakossa olevien päähineiden välityksellä. Myös esimerkiksi lasten leikkiessä, jolloin lapset ovat läheisessä kanssakäymisessä keskenään, täit siirtyvät henkilöstä toiseen. Tilaisuuden saatuaan täit viihtyvät kaikenlaisissa päänahoissa riippumatta hiusten puhtaudesta, likaisuudesta tai pituudesta – täitartunta ei johdu hygienian puutteesta! Ne eivät ole vaarallisia eivätkä levitä tauteja, ne ovat ainoastaan kiusallisia seuralaisia.

Päätäi on juuri ja juuri silminnähtävä, pieni 2–3 mm:n pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen.  Päätäi viihtyy tukassa, yleensä erityisesti korvien takana ja takaraivolla lähellä niskaa, mutta myös muualla hiuksissa. Täi elää noin kuukauden ja munii sinä aikana noin sata munaa, jotka se kiinnittää hiuksen tyveen. Munat näkyvät mannaryynimäisinä, tiukasti hiuksissa kiinni olevina saivareina, jotka eivät liiku hilseen tavoin. Munat kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua. Aikuinen päätäi elää imemästään verestä ja tarvitsee sitä päivittäin, joten se ei elä ilman ravintoa muutamaa päivää kauemmin. Täin puremat aiheuttavat usein kutinaa, mutta kaikille sitä ei tule.

Jos epäilet täitartuntaa, on avuksi otettava apteekista saatava tiheäpiikkinen ns. täikampa, sillä täit harvoin löytyvät pelkästään silmin tarkastellen.  Kampaaminen suoritetaan kirkkaassa valossa valkoisen paperin päällä. Täikammalla tarkistaminen on hyvä tehdä kaikille perheenjäsenille. Täivaaran aikana hiuksien tarkastaminen suositellaan tehtäväksi vähintään kerran viikossa, jotta mahdollinen täitartunta huomataan mahdollisimman pian ja tartunta saadaan hoidettua ennen ongelman leviämistä. Täikampa kuuluisikin jokaisen lapsiperheen vakiovarustukseen.

Täiltä voit suojautua pitämällä pipot ja kaulaliinat oman takin hihassa. Myös hiusharja, kampa, pompulat ja tyyny eli tavarat, jotka voivat olla kosketuksissa päähän, on hyvä pitää vain henkilökohtaisessa käytössä.  Apteekistamme on saatavilla myös muutamia täivaaran aikana käytettäviä, täitartuntoja ennaltaehkäiseviä tuotteita, kuten:

Rauch pajunkuorishampoo

Shampoon ennaltaehkäisevä vaikutus perustuu pajunkuoriuutteen tervamaiseen tuoksuun, jota täit karttavat. Shampoota suositellaan käytettäväksi 2-3 kertaa viikossa, kunnes täivaara on ohi.  Tämä kliinisesti tutkittu shampoo sopii yli 3-vuotiaille lapsille. Yksi pullo riittää noin 35-40 pesuun, hiusten pituudesta ja paksuudesta riippuen.

Linicin Prevent Spray

Miedosti hajustettu ja väritön suihke sopii aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille. Suihkeen ainesosat tekevät hiukset näkymättömäksi täille ehkäisten täitartuntoja. Suihketta levitetään aamuisin kaikkialle kuiviin hiuksiin ja yhden käsittelyn vaikutus kestää seitsemän tuntia. Yksi pullo riittää yhdelle ihmiselle noin kuukaudeksi, hiusten pituudesta ja paksuudesta riippuen.

Täitartunta

Jos löydät hiuksista täitä, kannattaa häätöhoito aloittaa välittömästi, sillä täit lisääntyvät nopeasti eivätkä poistu hiuksista itsestään. Tartunnasta olisi myös hyvä kertoa päiväkotiin, koulun henkilökunnalle sekä kavereiden perheille tartuntaketjun pysäyttämiseksi. Panikoida ei tarvitse, sillä täit voidaan kohtuullisen helposti hoitaa monella eri täinpoistotuotteella – markkinoilla on useita vaihtoehtoja.  Täiden häätöhoito onnistuu parhaiten kun levität tuotetta riittävästi kaikkialle kuiviin hiuksiin ja noudatat tarkasti ostamasi shampoopullon ohjeita. Uusintakäsittely tehdään tarvittaessa 7-10 päivän kuluttua – eli ennen kuin mahdollisesti jäljelle jääneet saivareet ovat kehittyneet ja munineet uusia munia hiuksiin. Sinulle ja perheellesi sopivan tuotteen valinnassa apteekkimme henkilökunta auttaa mielellään, kysy rohkeasti apua!

Hysteerinen siivous ei täiden löytyessä ei myöskään ole tarpeellista. Päähineet ja vuodevaatteet pestään 60-asteisessa vedessä pyykinpesuaineella. Pesua kestämättömät vaatteet ja esineet suljetaan muovipussiin 2–3 vuorokaudeksi. Täit kuolevat sinä aikana – se kuolee nälkään, sillä täi tarvitsee veriaterian joka päivä. Myös pakastaminen yön yli tai saunottaminen 80 asteessa parin tunnin ajan, tappaa täit.

Mukavaa syksyn alkua toivottaa,

Asema Apteekin farmaseutti