Hyvinvointi alkaa vatsasta

Vatsavaivat ovat tuttuja jokaiselle. Pitkittyneet tai rajut oireet on syytä tutkia lääkärillä. Jopa 10 % ihmisistä kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Vaiva on krooninen, mutta ei pahanlaatuinen. Oireina on ummetusta ja/tai ripulia, ilmavaivoja ja kipua. Myös suoliston bakteerikanta on heikentynyt.

Hoidon kulmakivinä ovat terveelliset elintavat

Vältä liikaa istumista, sillä liikunta on hyväksi myös vatsalle. Muista levätä sekä juoda riittävästi ja mene vessaan heti, kun on tarve. Monipuolinen ruoka ja tasaiset ateriavälit auttavat vatsaa.

Ammattilaisen kanssa voi kokeilla FODMAP-dieettiä, jossa aluksi rauhoitetaan vatsa välttämällä FODMAP-hiilihydraatteja (esim. pavut, ruis, sipuli ja omena). Sen jälkeen aletaan kokeilemalla hakemaan monipuolista ja sopivaa ruokavaliota. Liian rajoitetun dieetin vaarana ovat ravintoainepuutokset ja liian vähäinen kuidun saanti, joka heikentää entisestään bakteerikantaa.

Apteekkituotevinkkejä ärtyvän suolen helpottamiseen

Meiltä löytyy erilaisia tuotteita, joista saattaa olla apua IBS:n oireisiin:

Maitohappobakteerien käytöllä on havaittu tehoa oireisiin. Alflorex-kapselit sisältävät Bifidobacterium infantis –bakteeria, josta on eniten tutkimusnäyttöä.

Etenkin ummetuksesta tai vaihtelevista oireista kärsivien kannattaa syödä enemmän kuituja. Kuidut voivat myös parantaa bakteerikantaa. Kuiduksi sopii esim. psyllium, ispaghulansiemenkuori, Liinus-pellavarouhe tai pilkottua guarpapua sisältävä Sunwic-jauhe. Sunwic liukenee täysin nesteeseen ja on mautonta, eli se on helppo lisätä mihin juomaan vaan.

Ruuansulatuksen tueksi sopivat Nogasin-entsyymikapselit, jotka vähentävät turvotusta edistämällä kasvisten ja viljojen pilkkoutumista.

Sitkeämpiin ilmavaivoihin löytyy kaasunpilkkojia, kuten Laxogas-annosjauheita, jotka on helppo ottaa missä vain ilman vettä. Jos kärsit kouristelukivusta, kokeile Peppermint plus -kapseleita. Näistä vaikuttavista aineista löytyy myös yhdistelmävalmiste, I Say Turvotus & IBS –kapselit.

Tervetuloa meille juttelemaan sinun vatsallesi sopivasta hoidosta! Lisätietoa myös muun muassa osoitteessa: https://www.hyvavatsa.fi/