Flunssaa voi myös ennaltaehkäistä!

Muista käsihygienia

Flunssan tartuttavin vaihe kestää flunssan alusta noin kolme päivää, ja flunssavirukset tarttuvat tehokkaimmin käsikosketuksen kautta. Muista siis pestä käsiä ja käyttää käsidesiä! Myös pärskimispisarat voivat joskus tartuttaa, joten nenäliinaa kannattaa käyttää yskiessä suun suojana ihmisten ilmoilla.

Nitistä flunssavirus nielusta nopeasti

Sinkkiasetaatti voi vähentää flunssan kestoa jopa 40 % ja lievittää flunssan oireita noin 35 %, jos käytön aloittaa heti oireiden ilmaannuttua. Nopeus on siis valttia ja tämän takia flunssanestotuote on hyvä löytyä kotoa jo valmiiksi. Sinkkivalmisteet sopivat yli 12-vuotiaille. Valitse jokin seuraavista kotimaisista valmisteista makusi mukaan:

  • Posivil FluZink imeskelytabletteja on saatavana veriappelsiinin tai aniksen makuisina. Pakkaus sisältää noin viiden päivän annoksen (40 imeskelytablettia).
  • Apteq vita Fluzinc –imeskelytabletteja löytyy mustaherukan tai salmiakin makuisina. Tuotteesta on saatavana 24 tabletin näppärä taskukoko ja iso 72 tabletin säästöpakkaus.
  • FluAcute Zinc + on kolmitehoinen nielusuihke. Sinkkivaikutuksen lisäksi suihke hoitaa nielun ärtynyttä limakalvoa: dekspantenoli eli B5-vitamiini vaikuttaa limakalvon pinnan uusiutumiseen. Lisäksi suihkeen sisältämät glyseroli ja sorbitoli vähentävät limakalvoturvotusta ja kurkkukipua. Suihketta on saatavilla mustaherukan, aniksen tai sitruuna-inkiväärin makuisina. Suihkepullo riittää noin viiden päivän käyttöön.

Toinen vaihtoehto sinkkivalmisteiden lisäksi on trypsiinientsyymiin perustuva suusuihke ColdZyme, joka sopii aikuisille ja yli 4-vuotiaille. Suihke muodostaa kurkun limakalvolle suojaavan kalvon, jolloin virukset eivät pääse kiinnittymään siihen. ColdZyme voi lyhentää taudin kestoa noin puoleen, jos käyttö aloitetaan tartunnan alussa. Jos sinulla ei ole oireita, mutta altistut flunssaviruksille, koska esim. läheiselläsi on flunssa, voit käyttää ColdZymeä myös ennaltaehkäisyyn. ColdZymen käyttö voi olla sinkkivalmisteiden käyttöä mukavampaa henkilöille, jotka kärsivät kuivasta suusta.

Muita konsteja

Echinaforce on perinteinen kasvirohdosvalmiste flunssan ennaltaehkäisyyn ja tukihoitoon. Teho perustuu punahattu-uutteeseen, jota on perinteisesti käytetty kohottamaan elimistön vastustuskykyä. Nykyään on saatavilla myös appelsiininmakuiset Echinachea purutabletit, jotka sopivat jo 4-vuotiaasta lähtien.

Alhainen veren D-vitamiinipitoisuus on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin sairastua hengitystieinfektioon. D-vitamiinia saadaan kesällä auringosta. Alle 18-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Muutkin voivat tarvita D-vitamiinilisää varsinkin loka- ja maaliskuun välisenä aikana, etenkin jos ei käytä päivittäin D-vitaminoituja maito- tai rasvavalmisteita tai kalaa. Jos haluat mittauttaa D-vitamiinitasosi, varaa aika sairaanhoitajallemme!

Lisäksi flunssan estossa C-vitamiinista voi olla hyötyä. Teho näyttäisi olevan annosriippuvainen, koska suuremmat (noin 1 g/vrk) annokset ovat olleet tehokkaampia kuin pienet annokset. Myös maitohappobakteerit voivat tehostaa elimistön puolustusjärjestelmää. Maitohappobakteerien käyttö flunssakauden aikana voi vähentää korvatulehduksia, flunssan kestoa ja flunssaan sairastumista.

Hyvää ja flunssatonta syksyä toivottaa Asema Apteekin proviisori!