Diabetesviikkoa vietetään 12.-18.11.2018

Tyypin 2 diabeteksen oireet voivat olla salakavalia ja kehittyä hitaasti ja jäädä siksi huomaamatta pitkäksi aikaa. Oireet aiheutuvat liian korkeasta verensokerista, joka taas voi johtua insuliinin puutoksesta tai siitä, että elimistön insuliini ei tehoa ns. insuliiniresistenssin vuoksi.

Tyypin 2 diabeteksen oireita ovat mm. väsymys aterioiden jälkeen, lisääntynyt jano ja virtsaaminen, masennus, jalkasäryt, jalkojen kihelmöinti sekä huono vastustuskyky. Sairaus alkaa useimmiten yli 35-vuotiaana ja on vahvasti perinnöllinen. Hoitamattomana diabetes voi aiheuttaa lisäsairauksia ja lyhentää elinikää. Perinnöllisyydestään huolimatta elintavoilla voi vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen sekä insuliiniresistenssin kehittymiseen sekä jo todetun sairauden hoidon onnistumiseen ja liitännäissairauksien ilmaantumiseen. Ylipaino, vyötärölihavuus, liikkumattomuus, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Tunnetko riskisi?

Tee riskitesti: https://www.diabetes.fi/terveydeksi/diabeteksen_ehkaisy/riskitesti

Diabetesviikon teemana on ”Mitä jaloillesi kuuluu?”

Diabeetikon jalkaongelmat johtuvat muutoksista hermostossa ja verenkiertoelimistössä. Liian korkea verensokeri voi aiheuttaa hermovaurioita ja heikentää jalkojen tuntoaistia, jolloin jalat altistuvat helpommin vammoille. Lisäksi jalkoihin voi tulla helpommin asentovirheitä ja kovettumia. Korkea verensokeri lisää myös tulehdusherkkyyttä, jolloin pienikin ihorikko voi tulehtua herkästi. Diabeetikon tulisikin tarkastaa itse jalat päivittäin ja kiinnittää huomiota huolelliseen jalkojen omahoitoon! Vinkkejä jalkojen hoitoon saat Asema Apteekista.