Uniapneatutkimus

Mikä yörekisteröinti on?

Yörekisteröinti eli ambulatorinen yöpolygrafia on helppo, turvallinen ja luotettava tapa selvittää sairastaako tutkittava uniapneaa. Uniapneasta kertovia oireita voivat olla mm. kuorsaus ja päiväväsymys. Tutkimus antaa tietoa kuorsauksesta sekä arvion tutkimusyön unen pituudesta ja keskeytyksistä. Tutkimuksella ei voida tarkkaan arvioida eri univaiheita tai syvän unen määrää. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä LVMedin lääkäreiden kanssa.

Tutkimuksen varaaminen ja suorittaminen

Varaa tutkimus itsellesi sairaanhoitajan numerosta 09 4282 7878 tai apteekin numerosta 09 8603 6501. Tutkimuslaite noudetaan henkilökohtaisesti apteekista, ja rekisteröinti suoritetaan kotona nukkuen. Laite haetaan apteekista aikaisintaan klo 14.

Laite on ohjelmoitu käynnistymään automaattisesti illalla klo 21 ja sammumaan aamulla klo 9, eli sinun ei tarvitse itse käynnistää tai sulkea sitä. Riittää, että puet laitteen ja mittausanturit päällesi nukkumaan mennessä, pidät ne päälläsi yön ajan ja yrität nukkua itsellesi normaalin yön. Laitteen alla pidetään paitaa. Jos sinulla on normaalisti öisin käytössä apnea- tai purentakiskot, tulisi niitä käyttää myös rekisteröintiyönä. Kerro apteekin sairaanhoitajalle, mikäli tahdot yön sijasta suorittaa rekisteröinnin päivällä nukkuen.

Yön aikana laite rekisteröi asentoasi, liikkeitäsi, nenähengitysvirtausta, rintakehän ja vatsan hengitysliikkeitä, happisaturaatiota ja syketiheyttäsi, sekä huoneen ääniä. Näiden muuttujien perusteella tutkimustulokset analysoiva lääkäri voi luotettavasti todeta unen aikaiset hengityskatkokset, sekä niiden määrän, keston ja luonteen.

Aamulla herättyäsi riisut anturit ja laitteen, täytät mukana tulleen esitieto- ja rekisteröintikyselyn ja pakkaat ne takaisin kuljetuslaatikkoon. Laitteisto tulee palauttaa apteekkiin rekisteröintiyön jälkeisenä päivänä klo 12 mennessä. Jos palautus myöhästyy, sakkomaksu on 199 euroa/alkava vuorokausi.

Tarkemmat ohjeet laitteen ja antureiden pukemiseen saat laitteen mukana.

Tulosten saanti

Tutkimustulosten perusteella lääkäri antaa kahden viikon sisällä selkokielisen lausunnon, joka toimitetaan sinulle salatulla sähköpostilla. Lausunto sisältää arvion mahdollisesta uniapneasta, sen vaikeusasteesta ja tyypistä, sekä suosituksen jatkotoimista.

Jos tutkimustulos viittaa uniapneaan ja hoidon harkitsemista suositellaan, voit itse ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriisi, esimerkiksi terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, ja näyttää hänelle meiltä saamasi kirjallisen lausunnon tarkkoine tutkimusvastauksineen.

Jos sinulla on kysymyksiä tutkimukseen liittyen, voit lähettää viestiä sähköpostilla unitutkimukset@lvmed.fi tai kysyä aiheesta apteekin sairaanhoitajalta.

Tutkimushinta

Tutkimuksen hinta on 199 euroa. Summasta ei voi saada kanta-asiakasalennusta. Mikäli sinulla on lääkärin lähete tutkimukseen, voit hakea halutessasi Kela-korvausta jälkikäteen. Tällöin itselle jäävä hinta on 147 euroa. Korvauksen saamista varten tarvitset hakemuksen liitteeksi lääkärin allekirjoittaman tutkimus- ja hoitomääräyksen ja apteekin kassakuitin tutkimuksesta.