Ajankohtaista

Kesän selviytymispaketti

Julkaistu: 11.7.2019

Kesä on ihanaa aikaa ja moni viettääkin aikaa paljon esimerkiksi mökillä. Jos mökki on ollut käyttämättömänä talven yli, kannattaa lääkkeet ja voiteet uusia kokonaan. Lääkkeet eivät välttämättä kestä kylmää, jolloin niiden teho saattaa heikentyä tai tuote muuten muuttua. Vanhat lääkkeet voitkin tuoda kätevästi apteekkiin, jolloin ne tulevat kierrätettyä oikein.

Kesällä tarpeeseen mökillä tai kotona voivat olla esimerkiksi biohajoava shampoo, nesteytysjuoma, ihovaurioille tarkoitettu hoitovoide tai hyttyskarkoite. Edellä mainittujen tuotteiden lisäksi kannattaa muistaa kesällä kyypakkaus, antihistamiinit, särkylääkkeet sekä kortisonivoiteet, unohtamatta aurinkosuojatuotteita.

Vaikka kesä on jo pitkällä niin onneksi lämpimiä päiviä ja valoa vielä riittää. Loppukesään kannattaakin varautua jo täydentämällä kotiin varastoja tai muistaa matkalle mukaan tarvittavat tuotteet. Loppukesä saattaa olla yllättävän lämmin, joten aurinkovoiteet sekä muut helletuotteet kannattaa edelleen muistaa.

Säätä on kovin vaikea ennustaa, mutta hyvä on varautua kaikenlaisiin sääolosuhteisiin. Missä ikinä liikkuukin, mukana kannattaa kaiken varalta olla mielummin liikaa kuin liian vähän tarvittavia tuotteita. Esimerkiksi matkalle on helpompi pakata mukaan maitohappobakteereja kuin lähteä mahdollisen turistiripulin takia lääkäriin.

Kuvassa näkyykin hyviä tuotteita, jotka on helppo pakata matkalle tai vaikkapa mökille mukaan.

Henkilökuntamme toivottaa oikein ihanaa ja toivottavasti aurinkoista loppukesää!

Aurinko tulee, olethan valmis?

Julkaistu: 3.6.2019

Aurinko tulee, olethan valmis?

Auringossa on paljon hyvää, mutta UV-säteilyltä tulisi jokaisen suojautua. Ihon palaminen ei ole ainoa auringon negatiivinen vaikutus. UVB-säteily aiheuttaa ihon näkyvän palamisen ja jopa rakkuloita. UVA-säteily aiheuttaa ihon vanhenemista sekä esimerkiksi maksaläiskiä. Liiallinen altistuminen UV-säteilylle on merkittävin ihosyövän riskitekijä. Auringolta voi turvallisesti suojautua sinulle sopivalla aurinkovoiteella ja UV-suojallisella huulivoiteella.

Olemme koonneet tähän henkilökunnan aurinkotuotesuosikkeja ja niiden hyviä puolia. Valikoimaa on nykyään runsaasti, joten kaikki löytävät varmasti itselleen mieluisimmat aurinkotuotteet. Ihotautilääkärit suosittelevat Suomessa aurinkovoiteiden käyttöä vähintään huhtikuusta syyskuuhun.

Muistathan, että aurinkovoide suojaa vain käyttämällä sitä riittävästi ja lisäämällä usein!


Farmaseutti Helin suosikki: Vichy Dry Touch

”Tuote ei tunnu iholla liian paksulta. Koostumuksen puolesta helppo käyttää: tuote ei valu eikä tunnu tahmealle. Tämä jättää iholle ihanan kuivan pinnan. Tuotetta on myös kiva käyttää, koska tuubi pysyy pystyssä leveän korkin ansiosta!”

Kevyt sekä nopeasti imeytyvä aurinkovoide kasvoille, rasvoittuvalle ja sekaiholle. Jättää mattapinnan. Sopii aurinkoallergikoille, lääkityksen aiheuttamaan yliherkkyyteen ja pigmenttiläiskille. Tuote on vedenkestävä ja miedosti hajustettu.

Vichy Matifying Face Fluid Dry Touch SPF50+ 50 ml – 21,92 €


Farmaseutti Minnan suosikki: Lierac SOS seerumi

”Ihanan viilentävä tuote! Kosteuttaa välittömästi ihoa ja miellyttävä levittää. Jättää iholle silkkisen pinnan eikä tahmaa. Minulla on rasvoittuva iho ja tämä riitti pelkästään kosteuttamaan ihon, eli en käyttänyt edes voidetta tämän päällä. Tuoksu on aivan ihana.”

After sun seerumi kasvoille. Kosteuttaa, korjaa ja rauhoittaa ihoa. Sisältää taikapähkinäuutetta, avokadoöljyä sekä omega-3- ja -9-rasvahappoja.

Lierac Sunissime SOS Repairing After Sun Serum 50 ml – 36,80 €


Farmaseutti Jarin suosikki: LRP Comfort aurinkovoide

”Helppo levittää ja miellyttävä koostumus. Imeytyy nopeasti eikä jätä tahmaista tunnetta iholle. Vaikka tuote on hajusteeton, tuotteen tuoksu on miellyttävän kesäinen. Ei värjää karvoja valkoiseksi vaan humahtaa ihoon. Kosteuttava koostumus ei kuivata auringossa ollessa. Suomessa pitää olla suojakerroin 50, joten tämä on tuotteena loistava!”

Normaalille ja kuivalle iholle tarkoitettu aurinkovoide. Sisältää La Roche-Posay lähdevettä. Koostumus on ihoa kosteuttava ja pehmentävä. Kevyt koostumus ja imeytyy nopeasti. Käy myös herkälle ja aurinkoherkälle iholle. Hajusteeton ja vedenkestävä.

La Roche-Posay Anthelios XL Comfort Lotion 250 ml – 28,14 €


Kosmetologi Anun suosikki: LRP Shaka Fluid

”Ihanan nopeasti imeytyvä nestemäinen voide. Koostumus on niin kevyt, ettei se jää pyörimään iholle. Isona plussana myös se, että tuotetta saa käyttää silmänympärysiholle myös liikkuvalle luomelle. Tämä on myös miehille loistava aurinkotuote!”

Kasvoille ja silmänympäryksille, myös liikkuvalle luomelle. Koostumukselta erittäin kevyt. Voi käyttää meikin alla. Tahmaamaton koostumus ja tuote ei valu silmiin. Erittäin hiekan- ja vedenkestävä. Tuote on hajusteeton.

La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid SPF50+ 50 ml – 22,26 €


Estenomi Johannan suosikki: ACO Stick

”Tämä puikko on niin kätevä ja helppo pitää mukana. Vahamaisen koostumuksen ansiosta helppo levittää iholle. Käytän itse tätä suojaamaan tatuointini! Aurinko vaalentaa tatuoinnin pigmenttejä, joten tällä aurinkosuojapuikolla saan helposti levitettyä aurinkotuotteen varsinkin tatuointien päälle. Lasten tuotteissa UVA-suoja on korkeampi, joten siksi olen valinnut itselleni tämän puikon. Käytän tuotetta myös hiusrajaan, jakaukseen ja silmänympärysiholle, sillä nämä ovat kohtia, jotka palavat helposti. Tuote kulkee näppärästi mukana, sillä haluan lisäillä tuotetta päivän mittaan ja tätä voi sutia koko kasvoillekin tarvittaessa. Aivan huippu tuote!”

Aurinkosuojapuikko lapsille. Korkea ja tehokas suoja sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. Voidaan levittää märälle iholle. Tuote on alkoholiton, hajusteeton ja erittäin vedenkestävä.

ACO Sun Kids Stick Active SPF50 8 g – 13,09 €

Punkkikausi alkaa – rokotussuoja kuntoon Asema Apteekin Terveyspisteessä!

Julkaistu: 1.4.2019

Puutiaiskannat Suomessa ja Euroopassa ovat kasvaneet viime vuosina. Myös punkkien levittämien tautien tartunnat ovat kasvussa. Suomessa noin 20 % punkeista kantaa Borrelia-bakteeria. Toinen punkkien kantama tauti, puutiaisaivotulehdus eli TBE, ei ole yhtä yleinen – Suomessa sitä kantaa noin 1,6 % punkeista.

 

Puutiaisaivotulehdus eli TBE

Viime vuonna Suomessa todettiin 79 puutiaisaivotulehdustapausta, eli noin 1,4 tapausta 100 000 asukasta kohti. TBE on viruksen aiheuttama tauti, joka tarttuu punkin syljestä jo pureman alussa. Noin neljäsosa tartunnan saaneista saavat aivotulehduksen oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja kouristuksia. Valtaosa paranee täysin, mutta jopa kolmasosalle jää pitkäaikaisia hermosto-oireita.

Lapsilla TBE:n oireet ovat yleensä lievempiä ja epäspesifisempiä, ja arvioiden mukaan yli neljäsosa kaikista tartunnoista jäävät diagnosoimatta. Lisäksi pikkulapset eivät osaa kuvailla oireitaan tarkasti, ja myös punkin purema usein jää huomaamatta, mikä vaikeuttaa taudin tunnistamista. Vaikka tauti on yleensä lievempi lapsilla, pitkäaikaiset neurologiset komplikaatiot kuten toistuva päänsärky, muistivaikeudet, väsymys, ärtyneisyys ja keskittymishäiriöt ovat mahdollisia TBE:n seurauksia.

 

TBE-rokotus ja riskialueet Suomessa

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote, joka soveltuu sekä aikuisille että lapsille 1-vuotiaasta alkaen. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista kaksi ensimmäistä on hyvä ottaa jo ennen punkkikauden alkamista, talvella tai alkukeväästä.

TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan riskialueilla asuvilla, eli Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kotkan saaristolla, Kemin eteläosassa, Lappeenrannan Sammonlahdessa ja Raahen Preiskarissa. Tänä keväänä rokotusohjelma laajenee myös Lohjanjärven riskialueeseen.

Muualla asuvilla rokotesarja on omakustanteinen.

 

TBE-virusta esiintyy myös suosituissa matkakohteissa

Tunnettuja riskimaita ovat Itävalta, Slovenia, Slovakia, Unkari, Tsekki, Saksa, Sveitsi, Venäjä, Baltian maat ja Ruotsi.

Virossa vuosittainen ilmaantuvuus Pärnun alueella on yli 15 tapausta/100 000 asukasta ja Saaremaalla jopa yli 20 tapausta/100 000 asukasta.

Ruotsissa vuosittainen ilmaantuvuus vuonna 2017 oli 3,9 tapausta 100 000 asukasta kohden – yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Suurin osa oli Tukholman, Göteborgin ja Uppsalan alueilla.

Itävallassa ennen TBE-rokottautumista raportoitiin jopa 700 TBE-tapausta vuodessa. Nykyään rokotuskattavuus Itävallassa on noin 85 %, ja TBE-ilmaantuvuus on laskenut alle 100 tapaukseen vuodessa.

Sveitsissä TBE-ilmaantuvuus on ollut jyrkässä nousussa ja tänä vuonna Sveitsi suositteleekin rokotusta kaikille 6 vuotta täyttäneille asukkaille lähes koko maassa.

 

Rokotesuoja kuntoon Terveyspisteessämme

Mikäli aiot matkustaa riskialueille ja tykkäät esimerkiksi patikoida, retkeillä tai telttailla, keskustele sairaanhoitajamme kanssa TBE-rokotteen tarpeesta. Sairaanhoitajamme tavoitat Asema Apteekin Terveyspisteestä numerosta numerosta 09-42827878 , josta voit varata myös ajan rokotukseen. Rokotamme yli 3-vuotiaita.

Rokotussarjaan kuuluu aluksi kolme rokotusta ja sitten tehosteannos 3-5 vuoden välein. Yhden rokotuskerran hinta (rokotteen hinta + pistomaksu 18 euroa) on aikuisilla noin 49-56 € ja lapsilla noin 46-55 €. Kanta-asiakkaana saat 18 euron pistomaksusta 10 % alennusta.

Muistathan päivittäisen punkkitarkastuksen rokotteesta huolimatta!

 

Punkkivapaata kesää!

Toivottaa Asema Apteekin proviisori yhteistyössä GSK:n kanssa

Hyvinvointi alkaa vatsasta

Julkaistu: 4.2.2019

Vatsavaivat ovat tuttuja jokaiselle. Pitkittyneet tai rajut oireet on syytä tutkia lääkärillä. Jopa 10 % ihmisistä kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Vaiva on krooninen, mutta ei pahanlaatuinen. Oireina on ummetusta ja/tai ripulia, ilmavaivoja ja kipua. Myös suoliston bakteerikanta on heikentynyt.

Hoidon kulmakivinä ovat terveelliset elintavat

Vältä liikaa istumista, sillä liikunta on hyväksi myös vatsalle. Muista levätä sekä juoda riittävästi ja mene vessaan heti, kun on tarve. Monipuolinen ruoka ja tasaiset ateriavälit auttavat vatsaa.

Ammattilaisen kanssa voi kokeilla FODMAP-dieettiä, jossa aluksi rauhoitetaan vatsa välttämällä FODMAP-hiilihydraatteja (esim. pavut, ruis, sipuli ja omena). Sen jälkeen aletaan kokeilemalla hakemaan monipuolista ja sopivaa ruokavaliota. Liian rajoitetun dieetin vaarana ovat ravintoainepuutokset ja liian vähäinen kuidun saanti, joka heikentää entisestään bakteerikantaa.

Apteekkituotevinkkejä ärtyvän suolen helpottamiseen

Meiltä löytyy erilaisia tuotteita, joista saattaa olla apua IBS:n oireisiin:

Maitohappobakteerien käytöllä on havaittu tehoa oireisiin. Alflorex-kapselit sisältävät Bifidobacterium infantis –bakteeria, josta on eniten tutkimusnäyttöä.

Etenkin ummetuksesta tai vaihtelevista oireista kärsivien kannattaa syödä enemmän kuituja. Kuidut voivat myös parantaa bakteerikantaa. Kuiduksi sopii esim. psyllium, ispaghulansiemenkuori, Liinus-pellavarouhe tai pilkottua guarpapua sisältävä Sunwic-jauhe. Sunwic liukenee täysin nesteeseen ja on mautonta, eli se on helppo lisätä mihin juomaan vaan.

Ruuansulatuksen tueksi sopivat Nogasin-entsyymikapselit, jotka vähentävät turvotusta edistämällä kasvisten ja viljojen pilkkoutumista.

Sitkeämpiin ilmavaivoihin löytyy kaasunpilkkojia, kuten Laxogas-annosjauheita, jotka on helppo ottaa missä vain ilman vettä. Jos kärsit kouristelukivusta, kokeile Peppermint plus -kapseleita. Näistä vaikuttavista aineista löytyy myös yhdistelmävalmiste, I Say Turvotus & IBS –kapselit.

Tervetuloa meille juttelemaan sinun vatsallesi sopivasta hoidosta! Lisätietoa myös muun muassa osoitteessa: https://www.hyvavatsa.fi/

Diabetesviikkoa vietetään 12.-18.11.2018

Julkaistu: 12.11.2018

Tyypin 2 diabeteksen oireet voivat olla salakavalia ja kehittyä hitaasti ja jäädä siksi huomaamatta pitkäksi aikaa. Oireet aiheutuvat liian korkeasta verensokerista, joka taas voi johtua insuliinin puutoksesta tai siitä, että elimistön insuliini ei tehoa ns. insuliiniresistenssin vuoksi.

Tyypin 2 diabeteksen oireita ovat mm. väsymys aterioiden jälkeen, lisääntynyt jano ja virtsaaminen, masennus, jalkasäryt, jalkojen kihelmöinti sekä huono vastustuskyky. Sairaus alkaa useimmiten yli 35-vuotiaana ja on vahvasti perinnöllinen. Hoitamattomana diabetes voi aiheuttaa lisäsairauksia ja lyhentää elinikää. Perinnöllisyydestään huolimatta elintavoilla voi vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen sekä insuliiniresistenssin kehittymiseen sekä jo todetun sairauden hoidon onnistumiseen ja liitännäissairauksien ilmaantumiseen. Ylipaino, vyötärölihavuus, liikkumattomuus, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Tunnetko riskisi?

Tee riskitesti: https://www.diabetes.fi/terveydeksi/diabeteksen_ehkaisy/riskitesti

Diabetesviikon teemana on ”Mitä jaloillesi kuuluu?”

Diabeetikon jalkaongelmat johtuvat muutoksista hermostossa ja verenkiertoelimistössä. Liian korkea verensokeri voi aiheuttaa hermovaurioita ja heikentää jalkojen tuntoaistia, jolloin jalat altistuvat helpommin vammoille. Lisäksi jalkoihin voi tulla helpommin asentovirheitä ja kovettumia. Korkea verensokeri lisää myös tulehdusherkkyyttä, jolloin pienikin ihorikko voi tulehtua herkästi. Diabeetikon tulisikin tarkastaa itse jalat päivittäin ja kiinnittää huomiota huolelliseen jalkojen omahoitoon! Vinkkejä jalkojen hoitoon saat Asema Apteekista.

 

Flunssaa voi myös ennaltaehkäistä!

Julkaistu: 11.9.2018

Muista käsihygienia

Flunssan tartuttavin vaihe kestää flunssan alusta noin kolme päivää, ja flunssavirukset tarttuvat tehokkaimmin käsikosketuksen kautta. Muista siis pestä käsiä ja käyttää käsidesiä! Myös pärskimispisarat voivat joskus tartuttaa, joten nenäliinaa kannattaa käyttää yskiessä suun suojana ihmisten ilmoilla.

Nitistä flunssavirus nielusta nopeasti

Sinkkiasetaatti voi vähentää flunssan kestoa jopa 40 % ja lievittää flunssan oireita noin 35 %, jos käytön aloittaa heti oireiden ilmaannuttua. Nopeus on siis valttia ja tämän takia flunssanestotuote on hyvä löytyä kotoa jo valmiiksi. Sinkkivalmisteet sopivat yli 12-vuotiaille. Valitse jokin seuraavista kotimaisista valmisteista makusi mukaan:

 • Posivil FluZink imeskelytabletteja on saatavana veriappelsiinin tai aniksen makuisina. Pakkaus sisältää noin viiden päivän annoksen (40 imeskelytablettia).
 • Apteq vita Fluzinc –imeskelytabletteja löytyy mustaherukan tai salmiakin makuisina. Tuotteesta on saatavana 24 tabletin näppärä taskukoko ja iso 72 tabletin säästöpakkaus.
 • FluAcute Zinc + on kolmitehoinen nielusuihke. Sinkkivaikutuksen lisäksi suihke hoitaa nielun ärtynyttä limakalvoa: dekspantenoli eli B5-vitamiini vaikuttaa limakalvon pinnan uusiutumiseen. Lisäksi suihkeen sisältämät glyseroli ja sorbitoli vähentävät limakalvoturvotusta ja kurkkukipua. Suihketta on saatavilla mustaherukan, aniksen tai sitruuna-inkiväärin makuisina. Suihkepullo riittää noin viiden päivän käyttöön.

Toinen vaihtoehto sinkkivalmisteiden lisäksi on trypsiinientsyymiin perustuva suusuihke ColdZyme, joka sopii aikuisille ja yli 4-vuotiaille. Suihke muodostaa kurkun limakalvolle suojaavan kalvon, jolloin virukset eivät pääse kiinnittymään siihen. ColdZyme voi lyhentää taudin kestoa noin puoleen, jos käyttö aloitetaan tartunnan alussa. Jos sinulla ei ole oireita, mutta altistut flunssaviruksille, koska esim. läheiselläsi on flunssa, voit käyttää ColdZymeä myös ennaltaehkäisyyn. ColdZymen käyttö voi olla sinkkivalmisteiden käyttöä mukavampaa henkilöille, jotka kärsivät kuivasta suusta.

Muita konsteja

Echinaforce on perinteinen kasvirohdosvalmiste flunssan ennaltaehkäisyyn ja tukihoitoon. Teho perustuu punahattu-uutteeseen, jota on perinteisesti käytetty kohottamaan elimistön vastustuskykyä. Nykyään on saatavilla myös appelsiininmakuiset Echinachea purutabletit, jotka sopivat jo 4-vuotiaasta lähtien.

Alhainen veren D-vitamiinipitoisuus on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin sairastua hengitystieinfektioon. D-vitamiinia saadaan kesällä auringosta. Alle 18-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Muutkin voivat tarvita D-vitamiinilisää varsinkin loka- ja maaliskuun välisenä aikana, etenkin jos ei käytä päivittäin D-vitaminoituja maito- tai rasvavalmisteita tai kalaa. Jos haluat mittauttaa D-vitamiinitasosi, varaa aika sairaanhoitajallemme!

Lisäksi flunssan estossa C-vitamiinista voi olla hyötyä. Teho näyttäisi olevan annosriippuvainen, koska suuremmat (noin 1 g/vrk) annokset ovat olleet tehokkaampia kuin pienet annokset. Myös maitohappobakteerit voivat tehostaa elimistön puolustusjärjestelmää. Maitohappobakteerien käyttö flunssakauden aikana voi vähentää korvatulehduksia, flunssan kestoa ja flunssaan sairastumista.

Hyvää ja flunssatonta syksyä toivottaa Asema Apteekin proviisori!

Katse kohti jalkoja – apteekin vinkit jalkojen hyvinvointiin

Julkaistu: 17.4.2018

Kevään edetessä on syytä suunnata katseet myös kohti jalkojen hyvinvointia. Seisomme koko painollamme jalkojemme päällä ja otamme keskimäärin yli 5000 askelta joka päivä. Tämän vuoksi jalkojen terveys on kokonaishyvinvointimme kannalta todella tärkeää ja jaloista kannattaa pitää huolta.

Jalat tarvitsevat päivittäistä hoitoa

Jalkojen hoidossa hyvä hygienia on kaiken perusta. Jalat pestään päivittäin miedolla pesuaineella ja vedellä. Pesun jälkeen kuivataan huolellisesti myös varpaiden välistä, jotta kosteus ei pääse aiheuttamaan hautumia. Pesun jälkeen jalkojen kosteutukseen valitaan sopiva voide. Kuiville ja halkeileville jaloille kannattaa valita täyteläisempi voide, kun taas hikoileville jaloille ohuempi, geelimäinen voide.

Varpaan kynsien leikkaus onnistuu parhaiten suorakärkisillä saksilla tai leikkureilla pyöristämättä kynttä. Kynnen pituus on sopiva silloin, kun kynnen reuna tuntuu painettaessa sormella kevyesti varpaan päästä. Jalkojen kovettumia voidaan hoitaa itse tehokkaasti kuorivilla voiteilla tai hohkakivikuorinnoilla.

Oletko diabeetikko?

Diabetes voi aiheuttaa jalkoihin muutoksia kuten ihon kuivumista, verenkierto-ongelmia, tulehdusherkkyyttä, heikentynyttä tuntoaistia ja virheasentoja. Tällöin jalkojen hoito on entistäkin tärkeämpää ja jalkojen kunto tulisi tutkia päivittäin. Avuksi tähän löydät valikoimastamme jalkojen tarkastamiseen kehitetyn varrellisen peilin. Jalkaongelmien ennaltaehkäisyksi muista kunnon rasvaus ja tilavat kengät, jotta kovettumia ei tulisi. Kovettumat voivat aiheuttaa huonosti paranevan haavan ja kovettumien hoito kuulukin ammattilaisille. Diabeetikon jalkakovettumia ei koskaan saa hoitaa omatoimisesti hohkakivillä, raspeilla tai syövyttävillä aineilla kuten känsänpoistovalmisteilla. Autamme mielellämme diabeetikoille sopivien tuotteiden valinnassa!

Jalkojen hyvinvoinnin tähtituotteet:

Muista varautua rakkoihin kesäkaudella

Juhlakengät, urheilutossut tai kesäkenkiin vaihtaminen voivat joskus aiheuttaa ongelmia. Jos huomaat kenkiesi hiertävän, varaudu jo etukäteen rakkolaastareilla. Huomaamattoman rakkolaastarin voi laittaa paikalleen myös ennaltaehkäiseväksi suojaksi, jos kenkä hankaa kovasti. Huomaathan, että rakkolaastarit eivät sovellu diabeetikoille tulehdusriskin vuoksi. Hyllystämme löydät myös näppärän Compeed-rakonestopuikon, jota on helppo sipaista jalkoihin hankautuviin kohtiin. Jos kaipaat tehokkaampaa suojausta esimerkiksi rullaluistinten varren hankaukseen, suosittelemme avuksi uudelleen käytettävää ja leikattavaa Comforsil-ihonsuojaa.

Meiltä myös erilaisia pohjallisia ja jalkatukia

Asentovirheitä, jalkaterien kipuja tai sairauden aiheuttamaa jalan herkkyyttä? Meiltä löydät apuja myös näihin vaivoihin! Varpaiden asentovirheitä voi korjata helposti esimerkiksi silikonisilla tuilla. Luupiikin eli plantaarifaskiitin hoitoon löytyy erilaisia helpotuksia venyttävästä yölastasta kipua lievittäviin kompressiotukiin- ja sukkiin. Tukipohjalliset korjaavat jalkojen erilaisia virheasentoja ja geelipohjalliset keventävät kävelyä. Lisäksi löydät meiltä myös kesäisiin ballerinakenkiin sujautettavat Pedag Aloe Vera –pohjalliset, jotka imevät paljaiden jalkojen kosteutta ja hoitavat jalkojen ihoa. Jos kärsit asentovirheistä, muista näyttää jalkasi myös esimerkiksi fysioterapeutille, niin saat myös yksilölliset jumppaohjeet vaivojasi helpottamaan.

Jalkahoitajalle Asema Apteekkiin toukokuussa

Apteekissamme on mahdollisuus jalkahoitajan palveluihin lauantaina 5.5. ja 12.5.2018! Palvelu räätälöidään tarpeidesi mukaan, voit valita laajan perushoidon (60 min 69 €) tai esimerkiksi vain kylvyn ja hieronnan, kynsien leikkauksen tai känsä- tai kovettumahoidon (hinnat 20-49 €). Lisätietoja apteekista tai suoraan jalkahoitaja Sari Matikaiselta p. 050-321 2576 (sari.matik@gmail.com). Ajanvaraukset tehdään suoraan jalkahoitajalle.

 

Aurinkoisia kävelyilmoja kaikille,

toivottaa Asema Apteekin proviisori

 

Talvilomalla reissuun? Matkusta turvallisesti!

Julkaistu: 6.2.2018

Kokosimme vinkkejä matkailuasioista. Mitä pitää muistaa ennen matkaa ja mitä kannattaa ottaa matkalle mukaan?

Ennen matkaa

Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?

Hoida rokotukset kuntoon jo kuukausi ennen matkaa. Rokotusneuvonta, reseptien hankkiminen ja rokotukset hoituvat helposti sairaanhoitajallamme. Myös jäykkäkouristusrokote pitää uusia 10 v:n välein. Lisäksi jos aiot lomailla kesällä esim. saaristossa, puutiaisaivokuumerokotesarja kannattaa aloittaa jo nyt.

Mitä tauteja rokotuksilla voidaan ehkäistä? Jo lähikohteissa voi esiintyä hepatiittivirusta. A-hepatiitin voi saada veden tai ruoan kautta. B-hepatiitin voi saada suojaamattomassa seksissä tai verikontaktissa (onnettomuudet kuten rannalla lasinsiruun astuminen, hoitotoimenpiteet, manikyyrit, tatuoinnit yms). Muita matkakohteen mukaan harkittavia rokotuksia ovat mm. Japanin aivotulehdus, keltakuume, kolera ja lavantauti. Malariaa ennaltaehkäistään estolääkityksellä.

Dokumentit kuntoon!

Valmistaudu reseptilääkkeiden maastavientiin. Tulosta tai pyydä apteekista e-reseptit, ja jos viet esim. vahvoja kipulääkkeitä, tarvitset lisäksi Schengen-maihin Schengen-todistuksen. Joskus paluulento myöhästyy, joten varaa mukaasi lääkkeitä reilusti ja laita ne käsimatkatavaroihin.

Tarkista, onko matkavakuutuksesi voimassa. EU-maihin kannattaa hankkia lisäksi ilmainen Eurooppalainen sairasvakuutuskortti Kelasta. Vahinkojen varalta laita lompakkoon tieto sairauksistasi kohdemaan kielellä tai englanniksi, samoin tieto lähiomaisesta.

Minimoi riski turistiripuliin

Onko mahavaivat pilanneet joskus matkasi? Ripuli itsessään voi pilata loman. Lisäksi ripulin ennaltaehkäisemisellä ja ripulin oikealla hoidolla pyritään estämään superbakteerien eli antibiooteille resistenttien bakteereiden pesiytymistä elimistöön. Suuren riskin alueita ovat mm. Intia, Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka. Esim. Intiassa käyneistä lähes joka neljäs kantoi palatessaan ESBL-superbakteeria. Ripuliin sairastuneista bakteeri oli liki puolella ja antibiootteihin turvautuneista peräti 80 prosentilla.

Probiootin eli maitohappobakteerin tai hiivamikrobivalmisteen käyttö ripulin ehkäisyyn aloitetaan muutamaa päivää ennen matkaa. Jos tauti silti iskee, helpota oloa nesteytysjuomilla. Myös varsinaista ripulilääkettä voi käyttää, mutta kysy apua valmisteen valintaan farmaseutilta, sillä kaikki ripulilääkkeet eivät sovi, jos oireen aiheuttaja voikin olla bakteeri. Älä käytä omatoimisesti antibiootteja, sillä niiden turha käyttö lisää riskiä superbakteereille.

Vinkkejä lentoa varten

 • Lentosukat ja jalkojen jumppaus vähentävät laskimotukosriskiä.
 • Nokosia helpottavat korvatulpat, silmämaski ja matkatyyny.
 • Painetta tasaavat erikoiskorvatulpat estävät korvakipua. Jos korviin kertyy vahaa, käy sairaanhoitajallamme huuhtelussa ennen matkaa – se estää korvia kipeytymästä myös uinnin yhteydessä.
 • Lentokoneilma on kuivaa, joten muista juoda! Vältä kuivattavia juomia kuten kahvia ja alkoholia. Nesteytys on tärkeää sydämelle ja verenkierrolle, ja kuivuminen lisää veritulppariskiä.
 • Varaudu virtsankarkailusuojilla, jos kiire vessaan saattaa yllättää.

Vinkkejä matkakohteeseen

 • Pidä käsidesi mukana ja desinfioi kädet ennen syömistä.
 • Varaa mukaan sinulle sopivaa särkylääkettä.
 • Jos kärsit aikaerorasituksesta, helpota nukahtamista melatoniinilla.
 • Jos saat helposti reissu-ummetuksen, ota mukaan vatsaa pehmittävää lääkettä. Jos uudet ruoat närästävät helposti, varaa mukaan myös närästyslääke.
 • Hanki tehokkaat aurinkosuojavoiteet. Suojaa myös päänahka, korvat ja jalkapöydät.
 • Saatko hikoillessa hankaumia taipeisiisi? Hanki suojavoide ennaltaehkäisevään käyttöön.
 • Kortisonivoide sopii auringonpolttamiin tai ötökänpuremiin.
 • Paljon kävelyä tiedossa? Pidä mukana rakkolaastarit ja rakonestopuikko. Lisäksi voi hankkia askelta keventävät pohjalliset.
 • Lomaromanssin kohdatessa muista kondomit.
 • Jos olet saanut uimisesta virtsatietulehduksen, ota ennaltaehkäisevästi karpalokapseleita (ei sovi kaikkien reseptilääkkeiden kanssa)
 • Hyttyssuoja-aineet pitää olla mukana ainakin malaria-alueilla.

Rentouttavaa matkaa,

toivottaa Asema Apteekin proviisori

 

Heitä hyvästit ihon kuivuudelle – apteekin vinkit kuivan ihon hoitoon

Julkaistu: 17.1.2018

Kuiva ja hilseilevä iho on hyvin tyypillinen vaiva talviaikaan. Kuiva pakkasilma ja keinotekoisesti lämmitetty sisäilma kuivattavat ihoa entisestään, joten ihonhoitotuotteita kannattaa vaihdella vuodenaikojen mukana. Ihon kuivuus voi johtua myös vääristä hoitotottumuksista.

Kuivan ihon hoidossa on syytä muistaa kaksi tärkeää rutiinia

1. Hellävarainen puhdistus
2. Riittävä kosteutus

Kuivakin iho tulee puhdistaa huolellisesti aamuin illoin. On tärkeää, että puhdistukseen käytetään riittävän hellävaraista puhdistustuotetta, joka ei kuivata ihoa lisää. Apteekin valikoimasta löytyy useita hellävaraisia puhdistusemulsioita ja puhdistusöljyjä, jotka puhdistavat ihon ja meikin tehokkaasti, jättäen ihoon pehmeän ja kosteutetun pinnan. Ihon puhdistus kannattaa viimeistellä kosteuttavalla kasvovedellä, jolloin myös kosteusvoide pääsee imeytymään ihoon paremmin. Myös kuivassa ihossa pintakerroksiin kertyy kuollutta ihosolukkoa, joten ihon säännöllinen kuorinta on tärkeää. Kuivalla ja herkällä iholla kannattaa suosia hellävaraisia kuorintavoiteita. Säännöllinen ihon kuorinta tekee ihosta pehmeämmän ja parantaa kosteuttavien voiteiden imeytymistä.

Oikean kosteusvoiteen löytäminen on ihon hoidossa kaiken A ja O. Pintakuivan ihon hoitoon riittää usein kevyempi kosteusvoide, joka sitoo kosteutta ihon pintaan. Lisäkosteutta iholle saadaan myös käyttämällä kosteuttavaa seerumia kosteusvoiteen alla. Atooppiselle iholle suositellaan täyteläisempiä ja ravitsevimpia koostumuksia. Erittäin kuivassa ja atooppisessa ihossa omien lipidien määrä on alentunut, jolloin pelkkä kosteuttaminen ei riitä. Tarvitaan voide, joka paikkaa ihon häiriintynyttä lipiditasapainoa ja vahvistaa ihon omaa luontaista suojaa kosteuden haihtumista vastaan. Kovalla pakkasella iho kannattaa suojata ulkoillessa voiteella ja meikillä.

Kuivan ihon tähtituotteet:

Lierac Balm-In-Oil

Ihoa hellivä puhdistusöljy kuivalle iholle. Tuotteen sisältämät ravitsevat öljyt takaavat tehokkaan puhdistuksen ihoa kuivattamatta. Tuote levitetään kuivalle iholle ja hierotaan sormenpäillä. Se liukuu iholla muuttuen pehmeäksi öljyksi. Tuote huuhdellaan pois vedellä, lopputuloksena täydellisen puhdas, raikas ja uskomattoman pehmeä iho. Tämä upea uutuustuote on henkilökuntamme suosikki!

Avène Gentle Toning Lotion

Alkoholiton, rauhoittava ja kosteuttava kasvovesi joka sopii erityisesti kuivalle ja pintakuivalle iholle. Kasvovesi viimeistelee ihonpuhdistuksen, virkistää ja pehmentää ihoa. Kasvovedessä on runsaasti ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä suojaavia silikaatteja.

Vichy Nutrilogie Baume

Täyteläinen hoitovoide erittäin kuivalle ja atopiaan taipuvaiselle iholle. Voiteen sisältämä aprikoosiöljy, korianterin hedelmäöljy, mehiläisvaha, voipuu ja glyseroli pehmittävät ja kosteuttavat kuivaa ja ärtynyttä ihoa. Patentoitu Sphingo-lipid-yhdiste tehostaa ihon omaa rasva-ainetuotantoa.

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+

Vartalovoide erittäin kuivalle ja atopiaan taipuvaiselle iholle. Se sopii aikuisille, lapsille ja vauvoille. Voide vahvistaa ihon omaa suojaa ulkoisia ärsykkeitä vastaan sekä lievittää ihon kutinaa ja kiristävää tunnetta. Erittäin miellyttävä ja helposti levittyvä koostumus. Voiteen sisältämä niasiiniamidi auttaa jälleenrakentamaan ihon omaa suojaa siten lievittäen ihon kuivuutta, kiristävää tunnetta ja kutinaa. Voide rauhoittaa ihoa välittömästi ja pitkäaikaisesti ja sopii päivittäiseen käyttöön.

Asema Apteekin Estenomi

Asema Apteekin joululahjaideat

Julkaistu: 11.12.2017

Joulu alkaa lähestyä, mutta lahjojen hankinta on vielä monella edessä. Olemme koonneet tähän meidän joululahjaideamme, joista löytyy hyödyllisiä lahjoja ihan jokaiselle. Muistathan, että kanta-asiakkaana saat jokaisesta yli 50 euron lääkkeettömästä ostoksesta 5 euron arvoisen etusetelin jonka voit hyödyntää seuraaviin ostoksiin.

WellO2 – suomalainen keksintö hengitysteiden hyvinvointiin

259,00

Keuhkot kuntoon! WellO2 on joka kodin hyvinvointilaite, joka avaa ja kosteuttaa hengitysteitä sekä vahvistaa hengityslihaksia. Laitteen ainutlaatuinen teknologia on kansainvälisesti patentoitu  ja se perustuu säädettävän hengitysvastuksen sekä lämpimän vesihöyryn vaikutukseen. Tästä lahjasta on hyötyä mm. hengitysvaikeuksista tai pinnallisesta hengityksestä kärsiville, kuorsaajille, keuhkoahtaumatautia sairastaville, ikääntyneille, urheilijoille tai ammatikseen ääntään käyttäville henkilöille.

Apteq-verenpainemittari

94,50

Puuttuuko läheiseltäsi verenpainemittari tai alkaako kymmeniä vuosia sitten hankittu mittari vedellä viimeisiään? Tässä sydämellinen lahjaidea kenelle tahansa <3 Apteq-verenpainemittari on erittäin laadukas ja luotettava täysin automaattinen olkavarsiverenpainemittari koko perheen käyttöön. Real Fuzzy –teknologian ansiosta mittarin käyttömukavuus on erinomainen eikä mansetti purista liikaa. Apteq-verenpainemittari on kliinisesti validoitu, eli sen tarkkuus on varmistettu puolueettomissa kliinisissä tutkimuksissa. Verenpaineen mittaus on erittäin helppoa ja onnistuu yhdellä napinpainalluksella. Tarvittaessa saat haettua edellisten 120 mittauksen tulokset verenpainemittarin muistista. Mittari tunnistaa myös epäsäännöllisen sydämensykkeen.

OMRON E3 Intense -kivunlievittäjä

110,12

Kireät hartiat tai jatkuvaa kolotusta? OMRON E3 Intense on lääkkeetön kivunlievittäjä selälle, olkapäille, nivelille ja lihaksille. Laite perustuu TENS-teknologiaan. TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) on kliinisesti testattu teknologia, joka vähentää lihas- ja nivelkipuja. Kivunlievitys perustuu siihen, että TENS estää kipuviestin kulkua, vapauttaa endorfiineja (luonnollisia kivunlievittäjiä) ja parantaa verenkiertoa (toistuvien lihassupistusten ja lihasten rentoutumisen seurauksena).

Monet terveydenhuollon ammattilaiset, kuten fysioterapeutit ja kivunhoidon asiantuntijat, käyttävät menetelmää yleisesti. Suuren näyttönsä ansiosta laitetta on helppo käyttää ja näppäränkokoinen laite kulkee kätevästi mukana. Myös me Asema Apteekissa olemme testanneet laitetta ja suosittelemme sitä ehdottomasti –  vaikka kipuja ei olisikaan niin tällä saa myös rentouttavan hieronnan!

Ihanat ihonhoitopakkaukset

Haluatko hemmotella läheistäsi ihonhoito- tai kosmetiikkapakkauksella? Meiltä löydät laajan valikoiman lahjapakkauksia, joista ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua valitsemaan juuri sopivan vaihtoehdon.

Lämmikettä kylmän kolotuksiin

Vilukissalle lahja hakusessa? Lämpö rentouttaa ja lievittää kipuja. Meillä on paljon erilaisia lämmittäviä tuotteita, kuten vaatteiden alle puettavia angoravillalämmittimiä, ThermaCare -lämpölaastareita, kauratyynyjä sekä kylmille jaloille tarkoitetut Thermoskin Thermal Slippers -lämpösukat.

Asema Apteekki toivottaa kaikille oikein hyvää joulun odotusta!