Ajankohtaista

Diabetesviikkoa vietetään 12.-18.11.2018

Julkaistu: 12.11.2018

Tyypin 2 diabeteksen oireet voivat olla salakavalia ja kehittyä hitaasti ja jäädä siksi huomaamatta pitkäksi aikaa. Oireet aiheutuvat liian korkeasta verensokerista, joka taas voi johtua insuliinin puutoksesta tai siitä, että elimistön insuliini ei tehoa ns. insuliiniresistenssin vuoksi.

Tyypin 2 diabeteksen oireita ovat mm. väsymys aterioiden jälkeen, lisääntynyt jano ja virtsaaminen, masennus, jalkasäryt, jalkojen kihelmöinti sekä huono vastustuskyky. Sairaus alkaa useimmiten yli 35-vuotiaana ja on vahvasti perinnöllinen. Hoitamattomana diabetes voi aiheuttaa lisäsairauksia ja lyhentää elinikää. Perinnöllisyydestään huolimatta elintavoilla voi vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen sekä insuliiniresistenssin kehittymiseen sekä jo todetun sairauden hoidon onnistumiseen ja liitännäissairauksien ilmaantumiseen. Ylipaino, vyötärölihavuus, liikkumattomuus, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Tunnetko riskisi?

Tee riskitesti: https://www.diabetes.fi/terveydeksi/diabeteksen_ehkaisy/riskitesti

Diabetesviikon teemana on ”Mitä jaloillesi kuuluu?”

Diabeetikon jalkaongelmat johtuvat muutoksista hermostossa ja verenkiertoelimistössä. Liian korkea verensokeri voi aiheuttaa hermovaurioita ja heikentää jalkojen tuntoaistia, jolloin jalat altistuvat helpommin vammoille. Lisäksi jalkoihin voi tulla helpommin asentovirheitä ja kovettumia. Korkea verensokeri lisää myös tulehdusherkkyyttä, jolloin pienikin ihorikko voi tulehtua herkästi. Diabeetikon tulisikin tarkastaa itse jalat päivittäin ja kiinnittää huomiota huolelliseen jalkojen omahoitoon! Vinkkejä jalkojen hoitoon saat Asema Apteekista.

Diabetesviikon ajan tarjouksessa diabeetikoillekin sopiva ACO Special Care jalkavoide 100ml erikoishintaan 9,95€ (normaalihinta 12,52€).

Muita marraskuun tarjouksia Asema Apteekissa:

Flunssaa voi myös ennaltaehkäistä!

Julkaistu: 11.9.2018

Muista käsihygienia

Flunssan tartuttavin vaihe kestää flunssan alusta noin kolme päivää, ja flunssavirukset tarttuvat tehokkaimmin käsikosketuksen kautta. Muista siis pestä käsiä ja käyttää käsidesiä! Myös pärskimispisarat voivat joskus tartuttaa, joten nenäliinaa kannattaa käyttää yskiessä suun suojana ihmisten ilmoilla.

Nitistä flunssavirus nielusta nopeasti

Sinkkiasetaatti voi vähentää flunssan kestoa jopa 40 % ja lievittää flunssan oireita noin 35 %, jos käytön aloittaa heti oireiden ilmaannuttua. Nopeus on siis valttia ja tämän takia flunssanestotuote on hyvä löytyä kotoa jo valmiiksi. Sinkkivalmisteet sopivat yli 12-vuotiaille. Valitse jokin seuraavista kotimaisista valmisteista makusi mukaan:

 • Posivil FluZink imeskelytabletteja on saatavana veriappelsiinin tai aniksen makuisina. Posivil FluZink on meillä syyskuun 2018 tarjoustuotteena: hinta nyt 9,90 € (norm. 12,40 €)! Pakkaus sisältää noin viiden päivän annoksen (40 imeskelytablettia).
 • Apteq vita Fluzinc –imeskelytabletteja löytyy mustaherukan tai salmiakin makuisina. Tuotteesta on saatavana 24 tabletin näppärä taskukoko ja iso 72 tabletin säästöpakkaus.
 • FluAcute Zinc + on kolmitehoinen nielusuihke. Sinkkivaikutuksen lisäksi suihke hoitaa nielun ärtynyttä limakalvoa: dekspantenoli eli B5-vitamiini vaikuttaa limakalvon pinnan uusiutumiseen. Lisäksi suihkeen sisältämät glyseroli ja sorbitoli vähentävät limakalvoturvotusta ja kurkkukipua. Suihketta on saatavilla mustaherukan, aniksen tai sitruuna-inkiväärin makuisina. Suihkepullo riittää noin viiden päivän käyttöön.

Toinen vaihtoehto sinkkivalmisteiden lisäksi on trypsiinientsyymiin perustuva suusuihke ColdZyme, joka sopii aikuisille ja yli 4-vuotiaille. Suihke muodostaa kurkun limakalvolle suojaavan kalvon, jolloin virukset eivät pääse kiinnittymään siihen. ColdZyme voi lyhentää taudin kestoa noin puoleen, jos käyttö aloitetaan tartunnan alussa. Jos sinulla ei ole oireita, mutta altistut flunssaviruksille, koska esim. läheiselläsi on flunssa, voit käyttää ColdZymeä myös ennaltaehkäisyyn. ColdZymen käyttö voi olla sinkkivalmisteiden käyttöä mukavampaa henkilöille, jotka kärsivät kuivasta suusta.

Muita konsteja

Echinaforce on perinteinen kasvirohdosvalmiste flunssan ennaltaehkäisyyn ja tukihoitoon. Teho perustuu punahattu-uutteeseen, jota on perinteisesti käytetty kohottamaan elimistön vastustuskykyä. Nykyään on saatavilla myös appelsiininmakuiset Echinachea purutabletit, jotka sopivat jo 4-vuotiaasta lähtien.

Alhainen veren D-vitamiinipitoisuus on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin sairastua hengitystieinfektioon. D-vitamiinia saadaan kesällä auringosta. Alle 18-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Muutkin voivat tarvita D-vitamiinilisää varsinkin loka- ja maaliskuun välisenä aikana, etenkin jos ei käytä päivittäin D-vitaminoituja maito- tai rasvavalmisteita tai kalaa. Jos haluat mittauttaa D-vitamiinitasosi, varaa aika sairaanhoitajallemme!

Lisäksi flunssan estossa C-vitamiinista voi olla hyötyä. Teho näyttäisi olevan annosriippuvainen, koska suuremmat (noin 1 g/vrk) annokset ovat olleet tehokkaampia kuin pienet annokset. Myös maitohappobakteerit voivat tehostaa elimistön puolustusjärjestelmää. Maitohappobakteerien käyttö flunssakauden aikana voi vähentää korvatulehduksia, flunssan kestoa ja flunssaan sairastumista.

Hyvää ja flunssatonta syksyä toivottaa Asema Apteekin proviisori!

Katse kohti jalkoja – apteekin vinkit jalkojen hyvinvointiin

Julkaistu: 17.4.2018

Kevään edetessä on syytä suunnata katseet myös kohti jalkojen hyvinvointia. Seisomme koko painollamme jalkojemme päällä ja otamme keskimäärin yli 5000 askelta joka päivä. Tämän vuoksi jalkojen terveys on kokonaishyvinvointimme kannalta todella tärkeää ja jaloista kannattaa pitää huolta.

Jalat tarvitsevat päivittäistä hoitoa

Jalkojen hoidossa hyvä hygienia on kaiken perusta. Jalat pestään päivittäin miedolla pesuaineella ja vedellä. Pesun jälkeen kuivataan huolellisesti myös varpaiden välistä, jotta kosteus ei pääse aiheuttamaan hautumia. Pesun jälkeen jalkojen kosteutukseen valitaan sopiva voide. Kuiville ja halkeileville jaloille kannattaa valita täyteläisempi voide, kun taas hikoileville jaloille ohuempi, geelimäinen voide.

Varpaan kynsien leikkaus onnistuu parhaiten suorakärkisillä saksilla tai leikkureilla pyöristämättä kynttä. Kynnen pituus on sopiva silloin, kun kynnen reuna tuntuu painettaessa sormella kevyesti varpaan päästä. Jalkojen kovettumia voidaan hoitaa itse tehokkaasti kuorivilla voiteilla tai hohkakivikuorinnoilla.

Oletko diabeetikko?

Diabetes voi aiheuttaa jalkoihin muutoksia kuten ihon kuivumista, verenkierto-ongelmia, tulehdusherkkyyttä, heikentynyttä tuntoaistia ja virheasentoja. Tällöin jalkojen hoito on entistäkin tärkeämpää ja jalkojen kunto tulisi tutkia päivittäin. Avuksi tähän löydät valikoimastamme jalkojen tarkastamiseen kehitetyn varrellisen peilin. Jalkaongelmien ennaltaehkäisyksi muista kunnon rasvaus ja tilavat kengät, jotta kovettumia ei tulisi. Kovettumat voivat aiheuttaa huonosti paranevan haavan ja kovettumien hoito kuulukin ammattilaisille. Diabeetikon jalkakovettumia ei koskaan saa hoitaa omatoimisesti hohkakivillä, raspeilla tai syövyttävillä aineilla kuten känsänpoistovalmisteilla. Autamme mielellämme diabeetikoille sopivien tuotteiden valinnassa!

Jalkojen hyvinvoinnin tähtituotteet:

Muista varautua rakkoihin kesäkaudella

Juhlakengät, urheilutossut tai kesäkenkiin vaihtaminen voivat joskus aiheuttaa ongelmia. Jos huomaat kenkiesi hiertävän, varaudu jo etukäteen rakkolaastareilla. Huomaamattoman rakkolaastarin voi laittaa paikalleen myös ennaltaehkäiseväksi suojaksi, jos kenkä hankaa kovasti. Huomaathan, että rakkolaastarit eivät sovellu diabeetikoille tulehdusriskin vuoksi. Hyllystämme löydät myös näppärän Compeed-rakonestopuikon, jota on helppo sipaista jalkoihin hankautuviin kohtiin. Jos kaipaat tehokkaampaa suojausta esimerkiksi rullaluistinten varren hankaukseen, suosittelemme avuksi uudelleen käytettävää ja leikattavaa Comforsil-ihonsuojaa.

Meiltä myös erilaisia pohjallisia ja jalkatukia

Asentovirheitä, jalkaterien kipuja tai sairauden aiheuttamaa jalan herkkyyttä? Meiltä löydät apuja myös näihin vaivoihin! Varpaiden asentovirheitä voi korjata helposti esimerkiksi silikonisilla tuilla. Luupiikin eli plantaarifaskiitin hoitoon löytyy erilaisia helpotuksia venyttävästä yölastasta kipua lievittäviin kompressiotukiin- ja sukkiin. Tukipohjalliset korjaavat jalkojen erilaisia virheasentoja ja geelipohjalliset keventävät kävelyä. Lisäksi löydät meiltä myös kesäisiin ballerinakenkiin sujautettavat Pedag Aloe Vera –pohjalliset, jotka imevät paljaiden jalkojen kosteutta ja hoitavat jalkojen ihoa. Jos kärsit asentovirheistä, muista näyttää jalkasi myös esimerkiksi fysioterapeutille, niin saat myös yksilölliset jumppaohjeet vaivojasi helpottamaan.

Jalkahoitajalle Asema Apteekkiin toukokuussa

Apteekissamme on mahdollisuus jalkahoitajan palveluihin lauantaina 5.5. ja 12.5.2018! Palvelu räätälöidään tarpeidesi mukaan, voit valita laajan perushoidon (60 min 69 €) tai esimerkiksi vain kylvyn ja hieronnan, kynsien leikkauksen tai känsä- tai kovettumahoidon (hinnat 20-49 €). Lisätietoja apteekista tai suoraan jalkahoitaja Sari Matikaiselta p. 050-321 2576 (sari.matik@gmail.com). Ajanvaraukset tehdään suoraan jalkahoitajalle.

 

Aurinkoisia kävelyilmoja kaikille,

toivottaa Asema Apteekin proviisori

 

Talvilomalla reissuun? Matkusta turvallisesti!

Julkaistu: 6.2.2018

Kokosimme vinkkejä matkailuasioista. Mitä pitää muistaa ennen matkaa ja mitä kannattaa ottaa matkalle mukaan?

Ennen matkaa

Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?

Hoida rokotukset kuntoon jo kuukausi ennen matkaa. Rokotusneuvonta, reseptien hankkiminen ja rokotukset hoituvat helposti sairaanhoitajallamme. Myös jäykkäkouristusrokote pitää uusia 10 v:n välein. Lisäksi jos aiot lomailla kesällä esim. saaristossa, puutiaisaivokuumerokotesarja kannattaa aloittaa jo nyt.

Mitä tauteja rokotuksilla voidaan ehkäistä? Jo lähikohteissa voi esiintyä hepatiittivirusta. A-hepatiitin voi saada veden tai ruoan kautta. B-hepatiitin voi saada suojaamattomassa seksissä tai verikontaktissa (onnettomuudet kuten rannalla lasinsiruun astuminen, hoitotoimenpiteet, manikyyrit, tatuoinnit yms). Muita matkakohteen mukaan harkittavia rokotuksia ovat mm. Japanin aivotulehdus, keltakuume, kolera ja lavantauti. Malariaa ennaltaehkäistään estolääkityksellä.

Dokumentit kuntoon!

Valmistaudu reseptilääkkeiden maastavientiin. Tulosta tai pyydä apteekista e-reseptit, ja jos viet esim. vahvoja kipulääkkeitä, tarvitset lisäksi Schengen-maihin Schengen-todistuksen. Joskus paluulento myöhästyy, joten varaa mukaasi lääkkeitä reilusti ja laita ne käsimatkatavaroihin.

Tarkista, onko matkavakuutuksesi voimassa. EU-maihin kannattaa hankkia lisäksi ilmainen Eurooppalainen sairasvakuutuskortti Kelasta. Vahinkojen varalta laita lompakkoon tieto sairauksistasi kohdemaan kielellä tai englanniksi, samoin tieto lähiomaisesta.

Minimoi riski turistiripuliin

Onko mahavaivat pilanneet joskus matkasi? Ripuli itsessään voi pilata loman. Lisäksi ripulin ennaltaehkäisemisellä ja ripulin oikealla hoidolla pyritään estämään superbakteerien eli antibiooteille resistenttien bakteereiden pesiytymistä elimistöön. Suuren riskin alueita ovat mm. Intia, Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka. Esim. Intiassa käyneistä lähes joka neljäs kantoi palatessaan ESBL-superbakteeria. Ripuliin sairastuneista bakteeri oli liki puolella ja antibiootteihin turvautuneista peräti 80 prosentilla.

Probiootin eli maitohappobakteerin tai hiivamikrobivalmisteen käyttö ripulin ehkäisyyn aloitetaan muutamaa päivää ennen matkaa. Jos tauti silti iskee, helpota oloa nesteytysjuomilla. Myös varsinaista ripulilääkettä voi käyttää, mutta kysy apua valmisteen valintaan farmaseutilta, sillä kaikki ripulilääkkeet eivät sovi, jos oireen aiheuttaja voikin olla bakteeri. Älä käytä omatoimisesti antibiootteja, sillä niiden turha käyttö lisää riskiä superbakteereille.

Vinkkejä lentoa varten

 • Lentosukat ja jalkojen jumppaus vähentävät laskimotukosriskiä.
 • Nokosia helpottavat korvatulpat, silmämaski ja matkatyyny.
 • Painetta tasaavat erikoiskorvatulpat estävät korvakipua. Jos korviin kertyy vahaa, käy sairaanhoitajallamme huuhtelussa ennen matkaa – se estää korvia kipeytymästä myös uinnin yhteydessä.
 • Lentokoneilma on kuivaa, joten muista juoda! Vältä kuivattavia juomia kuten kahvia ja alkoholia. Nesteytys on tärkeää sydämelle ja verenkierrolle, ja kuivuminen lisää veritulppariskiä.
 • Varaudu virtsankarkailusuojilla, jos kiire vessaan saattaa yllättää.

Vinkkejä matkakohteeseen

 • Pidä käsidesi mukana ja desinfioi kädet ennen syömistä.
 • Varaa mukaan sinulle sopivaa särkylääkettä.
 • Jos kärsit aikaerorasituksesta, helpota nukahtamista melatoniinilla.
 • Jos saat helposti reissu-ummetuksen, ota mukaan vatsaa pehmittävää lääkettä. Jos uudet ruoat närästävät helposti, varaa mukaan myös närästyslääke.
 • Hanki tehokkaat aurinkosuojavoiteet. Suojaa myös päänahka, korvat ja jalkapöydät.
 • Saatko hikoillessa hankaumia taipeisiisi? Hanki suojavoide ennaltaehkäisevään käyttöön.
 • Kortisonivoide sopii auringonpolttamiin tai ötökänpuremiin.
 • Paljon kävelyä tiedossa? Pidä mukana rakkolaastarit ja rakonestopuikko. Lisäksi voi hankkia askelta keventävät pohjalliset.
 • Lomaromanssin kohdatessa muista kondomit.
 • Jos olet saanut uimisesta virtsatietulehduksen, ota ennaltaehkäisevästi karpalokapseleita (ei sovi kaikkien reseptilääkkeiden kanssa)
 • Hyttyssuoja-aineet pitää olla mukana ainakin malaria-alueilla.

Rentouttavaa matkaa,

toivottaa Asema Apteekin proviisori

 

Heitä hyvästit ihon kuivuudelle – apteekin vinkit kuivan ihon hoitoon

Julkaistu: 17.1.2018

Kuiva ja hilseilevä iho on hyvin tyypillinen vaiva talviaikaan. Kuiva pakkasilma ja keinotekoisesti lämmitetty sisäilma kuivattavat ihoa entisestään, joten ihonhoitotuotteita kannattaa vaihdella vuodenaikojen mukana. Ihon kuivuus voi johtua myös vääristä hoitotottumuksista.

Kuivan ihon hoidossa on syytä muistaa kaksi tärkeää rutiinia

1. Hellävarainen puhdistus
2. Riittävä kosteutus

Kuivakin iho tulee puhdistaa huolellisesti aamuin illoin. On tärkeää, että puhdistukseen käytetään riittävän hellävaraista puhdistustuotetta, joka ei kuivata ihoa lisää. Apteekin valikoimasta löytyy useita hellävaraisia puhdistusemulsioita ja puhdistusöljyjä, jotka puhdistavat ihon ja meikin tehokkaasti, jättäen ihoon pehmeän ja kosteutetun pinnan. Ihon puhdistus kannattaa viimeistellä kosteuttavalla kasvovedellä, jolloin myös kosteusvoide pääsee imeytymään ihoon paremmin. Myös kuivassa ihossa pintakerroksiin kertyy kuollutta ihosolukkoa, joten ihon säännöllinen kuorinta on tärkeää. Kuivalla ja herkällä iholla kannattaa suosia hellävaraisia kuorintavoiteita. Säännöllinen ihon kuorinta tekee ihosta pehmeämmän ja parantaa kosteuttavien voiteiden imeytymistä.

Oikean kosteusvoiteen löytäminen on ihon hoidossa kaiken A ja O. Pintakuivan ihon hoitoon riittää usein kevyempi kosteusvoide, joka sitoo kosteutta ihon pintaan. Lisäkosteutta iholle saadaan myös käyttämällä kosteuttavaa seerumia kosteusvoiteen alla. Atooppiselle iholle suositellaan täyteläisempiä ja ravitsevimpia koostumuksia. Erittäin kuivassa ja atooppisessa ihossa omien lipidien määrä on alentunut, jolloin pelkkä kosteuttaminen ei riitä. Tarvitaan voide, joka paikkaa ihon häiriintynyttä lipiditasapainoa ja vahvistaa ihon omaa luontaista suojaa kosteuden haihtumista vastaan. Kovalla pakkasella iho kannattaa suojata ulkoillessa voiteella ja meikillä.

Kuivan ihon tähtituotteet:

Lierac Balm-In-Oil

Ihoa hellivä puhdistusöljy kuivalle iholle. Tuotteen sisältämät ravitsevat öljyt takaavat tehokkaan puhdistuksen ihoa kuivattamatta. Tuote levitetään kuivalle iholle ja hierotaan sormenpäillä. Se liukuu iholla muuttuen pehmeäksi öljyksi. Tuote huuhdellaan pois vedellä, lopputuloksena täydellisen puhdas, raikas ja uskomattoman pehmeä iho. Tämä upea uutuustuote on henkilökuntamme suosikki!

Avène Gentle Toning Lotion

Alkoholiton, rauhoittava ja kosteuttava kasvovesi joka sopii erityisesti kuivalle ja pintakuivalle iholle. Kasvovesi viimeistelee ihonpuhdistuksen, virkistää ja pehmentää ihoa. Kasvovedessä on runsaasti ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä suojaavia silikaatteja.

Vichy Nutrilogie Baume

Täyteläinen hoitovoide erittäin kuivalle ja atopiaan taipuvaiselle iholle. Voiteen sisältämä aprikoosiöljy, korianterin hedelmäöljy, mehiläisvaha, voipuu ja glyseroli pehmittävät ja kosteuttavat kuivaa ja ärtynyttä ihoa. Patentoitu Sphingo-lipid-yhdiste tehostaa ihon omaa rasva-ainetuotantoa.

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+

Vartalovoide erittäin kuivalle ja atopiaan taipuvaiselle iholle. Se sopii aikuisille, lapsille ja vauvoille. Voide vahvistaa ihon omaa suojaa ulkoisia ärsykkeitä vastaan sekä lievittää ihon kutinaa ja kiristävää tunnetta. Erittäin miellyttävä ja helposti levittyvä koostumus. Voiteen sisältämä niasiiniamidi auttaa jälleenrakentamaan ihon omaa suojaa siten lievittäen ihon kuivuutta, kiristävää tunnetta ja kutinaa. Voide rauhoittaa ihoa välittömästi ja pitkäaikaisesti ja sopii päivittäiseen käyttöön.

Asema Apteekin Estenomi

Asema Apteekin joululahjaideat

Julkaistu: 11.12.2017

Joulu alkaa lähestyä, mutta lahjojen hankinta on vielä monella edessä. Olemme koonneet tähän meidän joululahjaideamme, joista löytyy hyödyllisiä lahjoja ihan jokaiselle. Muistathan, että kanta-asiakkaana saat jokaisesta yli 50 euron lääkkeettömästä ostoksesta 5 euron arvoisen etusetelin jonka voit hyödyntää seuraaviin ostoksiin.

WellO2 – suomalainen keksintö hengitysteiden hyvinvointiin

259,00

Keuhkot kuntoon! WellO2 on joka kodin hyvinvointilaite, joka avaa ja kosteuttaa hengitysteitä sekä vahvistaa hengityslihaksia. Laitteen ainutlaatuinen teknologia on kansainvälisesti patentoitu  ja se perustuu säädettävän hengitysvastuksen sekä lämpimän vesihöyryn vaikutukseen. Tästä lahjasta on hyötyä mm. hengitysvaikeuksista tai pinnallisesta hengityksestä kärsiville, kuorsaajille, keuhkoahtaumatautia sairastaville, ikääntyneille, urheilijoille tai ammatikseen ääntään käyttäville henkilöille.

Apteq-verenpainemittari

94,50

Puuttuuko läheiseltäsi verenpainemittari tai alkaako kymmeniä vuosia sitten hankittu mittari vedellä viimeisiään? Tässä sydämellinen lahjaidea kenelle tahansa <3 Apteq-verenpainemittari on erittäin laadukas ja luotettava täysin automaattinen olkavarsiverenpainemittari koko perheen käyttöön. Real Fuzzy –teknologian ansiosta mittarin käyttömukavuus on erinomainen eikä mansetti purista liikaa. Apteq-verenpainemittari on kliinisesti validoitu, eli sen tarkkuus on varmistettu puolueettomissa kliinisissä tutkimuksissa. Verenpaineen mittaus on erittäin helppoa ja onnistuu yhdellä napinpainalluksella. Tarvittaessa saat haettua edellisten 120 mittauksen tulokset verenpainemittarin muistista. Mittari tunnistaa myös epäsäännöllisen sydämensykkeen.

OMRON E3 Intense -kivunlievittäjä

110,12

Kireät hartiat tai jatkuvaa kolotusta? OMRON E3 Intense on lääkkeetön kivunlievittäjä selälle, olkapäille, nivelille ja lihaksille. Laite perustuu TENS-teknologiaan. TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) on kliinisesti testattu teknologia, joka vähentää lihas- ja nivelkipuja. Kivunlievitys perustuu siihen, että TENS estää kipuviestin kulkua, vapauttaa endorfiineja (luonnollisia kivunlievittäjiä) ja parantaa verenkiertoa (toistuvien lihassupistusten ja lihasten rentoutumisen seurauksena).

Monet terveydenhuollon ammattilaiset, kuten fysioterapeutit ja kivunhoidon asiantuntijat, käyttävät menetelmää yleisesti. Suuren näyttönsä ansiosta laitetta on helppo käyttää ja näppäränkokoinen laite kulkee kätevästi mukana. Myös me Asema Apteekissa olemme testanneet laitetta ja suosittelemme sitä ehdottomasti –  vaikka kipuja ei olisikaan niin tällä saa myös rentouttavan hieronnan!

Ihanat ihonhoitopakkaukset

Haluatko hemmotella läheistäsi ihonhoito- tai kosmetiikkapakkauksella? Meiltä löydät laajan valikoiman lahjapakkauksia, joista ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua valitsemaan juuri sopivan vaihtoehdon.

Lämmikettä kylmän kolotuksiin

Vilukissalle lahja hakusessa? Lämpö rentouttaa ja lievittää kipuja. Meillä on paljon erilaisia lämmittäviä tuotteita, kuten vaatteiden alle puettavia angoravillalämmittimiä, ThermaCare -lämpölaastareita, kauratyynyjä sekä kylmille jaloille tarkoitetut Thermoskin Thermal Slippers -lämpösukat.

Asema Apteekki toivottaa kaikille oikein hyvää joulun odotusta!

Myös liike on lääke – käytä lisätunti liikuntaan!

Julkaistu: 17.10.2017

Talviaika alkaa 29.10.2017 ja vuorokauteen tulevan ekstratunnin kunniaksi Asema Apteekki ja Vantaan Sydän Ry järjestävät tunnin mittaisen sydänlenkin. Tule sinäkin mukaan reippailemaan Tikkurilaan! Tapaamme klo 11.30 Tikkurilan uudella torilla, jossa teemme alkuverryttelyn ja jakaannumme kunnon perusteella sopiviin kävelyryhmiin.

Liikuntaresepti

Oletko sinäkin saanut joskus lääkäriltä ”reseptin” liikuntaan? Kaikille on jo tuttua, että liiallinen istuminen on terveydelle haitallista. Parasta olisi löytää itselle sopivat, monipuoliset, motivoivat ja hauskat tavat liikkua, jotta liikunta ei tuntuisi tylsältä suorittamiselta. Liikunnan hyödyistä terveydelle on julkaistu perusteellinen Käypä hoito –suositus (http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50075).

Suosituksessa todetaan, että säännöllisen liikunnan tulee kuulua pitkäaikaissairauksien, kuten valtimotautien, lihavuuden, diabeteksen, tuki- ja liikuntaelinsairauksien, keuhkosairauksien, muistisairauksien, depression ja useiden syöpäsairauksien, ehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Joissain sairauksissa liikunnan lisääminen voi jopa vähentää lääkityksen tarvetta.

Liikunnan terveyshyötyjä

150 min kohtuukuormitteista tai 75 min raskasta liikuntaa viikossa voi vaikuttaa terveyteen merkittävästi.

Esimerkiksi

• Laskee verenpainetta yhden verenpainelääkkeen verran, parantaa sydämen pumppausta ja ääreisverenkiertoa
•Nostaa hyvää kolesterolia ja laskee huonoa kolesterolia ja triglyseridejä
•Voi ehkäistä aikuisiän diabetesta, vähentää diabetekseen liittyviä sydäntautien riskiä
•Vähentää astman keuhkoputkien tulehdusta ja supistuvuutta, vähentää hengenahdistusta ja voimattomuutta
•Lisää luiden massaa ja lujuutta aikuisiässä, hidastaa luukatoa ikääntyessä
•Vähentää nivelrikkokipua ja parantaa nivelten toimintaa
•Helpottaa niskakivun oireita ja ilmaantuvuutta
•Vähentää vaihdevuosioireita kuten kuumia aaltoja
•Parantaa mielialaa, tekee mielen virkeäksi!

Liikunnallisia syyspäiviä toivottaa,                                                                            Asema Apteekin proviisori

Asema Apteekki ympäristön asialla – pussit muuttuvat maksullisiksi syyskuun alusta alkaen

Julkaistu: 29.8.2017

Meille on tärkeää toimia ympäristön hyväksi. Apteekkimme on saanut vuonna 2015 Ekokompassi-sertifikaatin, joka edellyttää toiminnan tarkastelua myös ympäristön näkökulmasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lajittelemme apteekissa jätteitä, säästämme sähköä, käytämme konttorimateriaaleja uudelleen, sekä viestimme ympäristöasioista lääkeyrityksille ja asiakkaille. Tämän vuoden teemaksi olemme ottaneet pakkausjätteen vähentämisen. Tämän takia apteekkipussit muuttuvat maksullisiksi syyskuun alusta alkaen. Pussien hinta tulee olemaan 10 senttiä. Pusseista kertyvästä tuotosta lahjoitamme osan Vantaanjoen suojeluun.

Vantaanjoen vesiensuojelun hyväksi on uurastettu vuosikymmeniä ja veden laatu on parantunut merkittävästi. Edelleen pelloilta huuhtoutuva eroosioaines, taajamien hulevedet, ajoittaiset jätevesiylivuodot ja roskaantuminen heikentävät joen tilaa. Joen ekologisen tilan, eliöstön ja veden laadun parantamiseksi, virkistyskäytön edistämiseksi ja vaelluskalojen lisääntymisen turvaamiseksi tarvitaan lisää toimenpiteitä. Sen vuoksi apteekkimme haluaa olla mukana tukemassa tätä tärkeää työtä.

Käyttämättömät lääkkeet ovat ongelmajätettä

Lääkejätteiden määrää kannattaa pyrkiä vähentämään jo ostovaiheessa. Jos vasta kokeilet uutta lääkettä tai lääkityksesi on mahdollisesti muuttumassa, lääkettä kannattaa ostaa pienempi määrä. Lääkejätteitä ei pidä laittaa tavallisiin jätteisiin eikä huuhtoa viemäriin. Lääkkeet palautetaan apteekkiin, josta ne toimitetaan Ekokemille poltettavaksi. Meillä voit palauttaa lääkejätteet helposti palautuspisteeseen. Tuo jätteet läpinäkyvässä muovipussissa. Poista tabletit purkeista ja pahveista, mutta läpipainolevyissä olevia tabletteja ei tarvitse poistaa levyistä. Nesteet voi palauttaa pulloissaan ja voiteet tuubeissaan. Erottele muista lääkkeistä jodia sisältävät valmisteet, vanhat elohopeaa sisältävät kuumemittarit ja ruiskut tai neulat, jotka voit tuoda pistonkestävässä paketissa esim. lasipurkissa tai muovipullossa.

Onko käytössäsi myös muita valmisteita kuin liuoksia tai tabletteja?

Myös käytetyt lääkelaastarit, lääkepipetit ja –ampullit, hormonirenkaat, eläinten punkkipannat ja punkkiliuospipetit yms. kannattaa tuoda apteekkiin hävitettäväksi, koska niissä on käytön jälkeen vielä lääkeainejäämiä. Kun lääkelaastari poistetaan iholta, laastari kannattaa varmuuden vuoksi liimata reunat vastakkain, ettei se tartu vahingossa enää kenenkään iholle. Apteekkimme henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiin koskien lääkejätteiden hävittämistä.

Ympäristöystävällistä syksyn jatkoa toivottaa,                                                     Asema Apteekin henkilökunta

Paluu arkeen – päätäi on kurja koulukaveri

Julkaistu: 16.8.2017

Päätäit ovat yleistyneet ja epidemioita esiintyy erityisesti kesän jälkeen koulujen alettua ja talvisin alkuvuodesta. Harmia niistä koituu varsinkin päiväkoti- ja kouluikäisten lasten perheille. Täit leviävät ihmisestä toiseen, tavallisimmin samassa naulakossa olevien päähineiden välityksellä. Myös esimerkiksi lasten leikkiessä, jolloin lapset ovat läheisessä kanssakäymisessä keskenään, täit siirtyvät henkilöstä toiseen. Tilaisuuden saatuaan täit viihtyvät kaikenlaisissa päänahoissa riippumatta hiusten puhtaudesta, likaisuudesta tai pituudesta – täitartunta ei johdu hygienian puutteesta! Ne eivät ole vaarallisia eivätkä levitä tauteja, ne ovat ainoastaan kiusallisia seuralaisia.

Päätäi on juuri ja juuri silminnähtävä, pieni 2–3 mm:n pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen.  Päätäi viihtyy tukassa, yleensä erityisesti korvien takana ja takaraivolla lähellä niskaa, mutta myös muualla hiuksissa. Täi elää noin kuukauden ja munii sinä aikana noin sata munaa, jotka se kiinnittää hiuksen tyveen. Munat näkyvät mannaryynimäisinä, tiukasti hiuksissa kiinni olevina saivareina, jotka eivät liiku hilseen tavoin. Munat kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua. Aikuinen päätäi elää imemästään verestä ja tarvitsee sitä päivittäin, joten se ei elä ilman ravintoa muutamaa päivää kauemmin. Täin puremat aiheuttavat usein kutinaa, mutta kaikille sitä ei tule.

Jos epäilet täitartuntaa, on avuksi otettava apteekista saatava tiheäpiikkinen ns. täikampa, sillä täit harvoin löytyvät pelkästään silmin tarkastellen.  Kampaaminen suoritetaan kirkkaassa valossa valkoisen paperin päällä. Täikammalla tarkistaminen on hyvä tehdä kaikille perheenjäsenille. Täivaaran aikana hiuksien tarkastaminen suositellaan tehtäväksi vähintään kerran viikossa, jotta mahdollinen täitartunta huomataan mahdollisimman pian ja tartunta saadaan hoidettua ennen ongelman leviämistä. Täikampa kuuluisikin jokaisen lapsiperheen vakiovarustukseen.

Täiltä voit suojautua pitämällä pipot ja kaulaliinat oman takin hihassa. Myös hiusharja, kampa, pompulat ja tyyny eli tavarat, jotka voivat olla kosketuksissa päähän, on hyvä pitää vain henkilökohtaisessa käytössä.  Apteekistamme on saatavilla myös muutamia täivaaran aikana käytettäviä, täitartuntoja ennaltaehkäiseviä tuotteita, kuten:

Rauch pajunkuorishampoo

Shampoon ennaltaehkäisevä vaikutus perustuu pajunkuoriuutteen tervamaiseen tuoksuun, jota täit karttavat. Shampoota suositellaan käytettäväksi 2-3 kertaa viikossa, kunnes täivaara on ohi.  Tämä kliinisesti tutkittu shampoo sopii yli 3-vuotiaille lapsille. Yksi pullo riittää noin 35-40 pesuun, hiusten pituudesta ja paksuudesta riippuen.

Linicin Prevent Spray

Miedosti hajustettu ja väritön suihke sopii aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille. Suihkeen ainesosat tekevät hiukset näkymättömäksi täille ehkäisten täitartuntoja. Suihketta levitetään aamuisin kaikkialle kuiviin hiuksiin ja yhden käsittelyn vaikutus kestää seitsemän tuntia. Yksi pullo riittää yhdelle ihmiselle noin kuukaudeksi, hiusten pituudesta ja paksuudesta riippuen.

Täitartunta

Jos löydät hiuksista täitä, kannattaa häätöhoito aloittaa välittömästi, sillä täit lisääntyvät nopeasti eivätkä poistu hiuksista itsestään. Tartunnasta olisi myös hyvä kertoa päiväkotiin, koulun henkilökunnalle sekä kavereiden perheille tartuntaketjun pysäyttämiseksi. Panikoida ei tarvitse, sillä täit voidaan kohtuullisen helposti hoitaa monella eri täinpoistotuotteella – markkinoilla on useita vaihtoehtoja.  Täiden häätöhoito onnistuu parhaiten kun levität tuotetta riittävästi kaikkialle kuiviin hiuksiin ja noudatat tarkasti ostamasi shampoopullon ohjeita. Uusintakäsittely tehdään tarvittaessa 7-10 päivän kuluttua – eli ennen kuin mahdollisesti jäljelle jääneet saivareet ovat kehittyneet ja munineet uusia munia hiuksiin. Sinulle ja perheellesi sopivan tuotteen valinnassa apteekkimme henkilökunta auttaa mielellään, kysy rohkeasti apua!

Hysteerinen siivous ei täiden löytyessä ei myöskään ole tarpeellista. Päähineet ja vuodevaatteet pestään 60-asteisessa vedessä pyykinpesuaineella. Pesua kestämättömät vaatteet ja esineet suljetaan muovipussiin 2–3 vuorokaudeksi. Täit kuolevat sinä aikana – se kuolee nälkään, sillä täi tarvitsee veriaterian joka päivä. Myös pakastaminen yön yli tai saunottaminen 80 asteessa parin tunnin ajan, tappaa täit.

Mukavaa syksyn alkua toivottaa,

Asema Apteekin farmaseutti

Suojaudu punkeilta

Julkaistu: 3.7.2017

Punkit ovat aktiivisia aina, kun lämpötila kohoaa viiteen lämpöasteeseen. Punkkeja vastaan on siis syytä suojautua Suomessa heti keväästä aina talven alkuun saakka. Riskialueilla liikkuessa kannattaa suojautua tiiviillä vaatetuksella ja punkkikarkotteilla. Muista myös jokapäiväiset punkkitarkastukset. Pienimmät punkit eivät välttämättä näy hyvin paljaalla silmällä, eli apuna kannattaa käyttää suurennuslasia!

Kun kiinnittyneen punkin huomaa ajoissa ja poistaa oikeaoppisesti, tautien tarttumisriski vähenee huomattavasti. Käytä laadukkaita pinsettejä tai punkkirautaa. Älä kierrä punkkia sitä irrottaessa. Desinfioi puremakohta lopuksi. Punkit voit poistaa myös meillä sairaanhoitajan Terveyspisteessä.

Punkkien eli puutiaisten levittämistä taudeista tärkeimmät ovat puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi. Molempien tautien osalta suurin tartuntariski on Etelä-Suomessa ja rannikkoalueilla. Matkailijoiden kannattaa tarkistaa punkkien esiintyvyys myös muissa Euroopan maissa. Kaikki punkit eivät onneksi kanna tauteja.

Borrelioosi

Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi voi tarttua, jos punkki on ollut ihoon kiinnittyneenä noin 36-48 tuntia. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta ja tartunta hoidetaan antibioottikuurilla. Tauti alkaa punertavalla, laajenevalla ja rengasmaisella ihottumalla ja/tai flunssan kaltaisilla oireilla. Hoitamattomana borrelioosi voi aiheuttaa myöhäisoireina erilaisia iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita.

Puutiaisaivotulehdus ja rokotukset

TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus voi tarttua punkista jo minuuteissa ja sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla.  Aivotulehdus alkaa kuumeilulla ja kipuilulla ja tulehdus voi aiheuttaa pitkäaikaisia tai pysyviä hermostohäiriöitä, esim. raajojen ja lihasten hermosto-oireita tai muistin ja kuulon heikkenemistä. Aikuisten ja yli 3-vuotiaiden rokotukset voit hoitaa helposti meillä sairaanhoitajan Terveyspisteessä – reseptiä ei tarvita ja vastaanotolle voit tulla myös ilman ajanvarausta. Rokotussuoja vaatii kaksi annosta ja kolmas tehosteannos otetaan noin vuoden kuluttua. Muista myös myöhemmin säännölliset tehosteannokset.

Suojaa myös lemmikkisi

Myös lemmikit kannattaa suojata punkeilta, sillä punkkien levittämät sairaudet voivat tarttua myös lemmikkiin. Toisaalta myös ihmisten tartuntariski vähenee, kun punkkien tuleminen kotiin lemmikin turkissa vähenee.

Z-pinsetti

Z-pinsetti soveltuu kaikenkokoisten punkkien sekä ihoon jääneiden vierasesineiden, kuten tikkujen ja lasinsirujen poistoon. Tuote mahdollistaa tarkan otteen punkista, jonka vuoksi sillä saa vaivatta pois myös punkista poistoyritysten jälkeen ihoon jääneet imukärsät.

Punkkiässä

Punkkiässä on hajuton karkote koko perheen käyttöön. Se suojaa tehokkaasti punkeilta, hyttysiltä ja muilta eri hyönteisiltä. Valmiste soveltuu käytettäväksi yli 1-vuotiaille eikä se sisällä parabeeneja, väriaineita tai parfyymeja.  Ota kätevä pumppusuihke mukaan mm. mökille, marjametsään, saaristoon ja metsäretkille.

 

Punkkivapaata kesän jatkoa kaikille!

Toivottelee Asema Apteekin Terveyspisteen sairaanhoitaja