Ajankohtaista

Sairaanhoitajan paluu

Julkaistu: 3.2.2021

Olemme erittäin iloisia kun voimme ilmoittaa, että sairaanhoitajan ylläpitämä Terveyspiste avataan jälleen. Koronan takia vuosi 2020 oli hankala monille ja meillä tämä tarkoitti Terveyspisteen sulkemista. Nyt kuitenkin tilanne onneksi on toinen ja haluamme tarjota asiakkaillemme paljon kaivattuja sairaanhoitajan palveluita.

Tuttu sairaanhoitajamme Pauliina aloittaa Terveyspisteessä 8.2. ja hän on paikalla maanantaisin sekä keskiviikkoisin 9 – 15 ja tiistaisin 12 – 18. Ajan pystyy varaamaan  Apteekin puhelimesta Terveyspisteen ollessa suljettu 09 8603 6501 sekä sairaanhoitajan puhelinnumerosta 09 4282 7878.

Jotta pystymme takaamaan kaikille turvalliset olosuhteet, varaamme tavallista enemmän aikaa asiakkaiden välille. Näin pystymme välttämään ruuhkia sekä puhdistamaan toimenpidehuoneen asiakkaiden välillä. Terveyspisteessä edelleen tehdään kaikkia toimenpiteitä. Suuressa kysynnässä on ollut korvahuuhtelut, joita Terveyspisteessä myös tehdään.

Huomioittehan, että Terveyspisteessä ei tehdä koronaan liittyviä sairaanhoitajan toimenpiteitä. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä ei tehdä koronatestauksia eikä koronarokotuksia. Tulethan Terveyspisteeseen ainoastaan terveenä!

Alla vielä tämänhetkinen hinnasto (4.2.2021). Poikkeuksena sairausvastaanotto, johon ei saa tulla, jos koet olevasi sairas/flunssainen.

 

Tervetuloa Pauliinan vastaanotolle.

Uusi arki koronan kanssa?

Julkaistu: 11.9.2020

Syyskuussa moni on palannut jo töihin tai kouluun. Tämä aika saattaa tuntua raskaalta, etenkin kun korona on ollut pitkään osana arkea. Vitamiinit ja muu ekstraboosti syksyn alkuun voivat piristää. Arkeen paluu tarkoittaa valitettavasti myös täi- ja flunssaepidemioita. Näihinkin on hyvä varautua ennakoivasti: helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa vaivaa!

Monille lapsiperheille kurjasti syksy tarkoittaa päätäi episodia. Päätäit ovat viheliäisiä otuksia, joita kuitenkin voi ennaltaehkäistä. Täitä voi ilmaantua kenelle tahansa, riippumatta siitä peseekö hiuksia vai ei. Täit viihtyvät niin likaisissa kuin puhtaissakin hiuksissa. Lapsille kannattaakin neuvoa jo nuorena, että oma pipo ja kaulahuivi kannattaa laittaa oman takin hihaan säilöön, sekä sanoa, ettei muiden pipoja kannata lainata. Paranix tuotteet tajouksessa syyskuun ajan -15 %.

Päivät alkavat rutinoitumaan ja sen myötä ihonhoidossa kannattaa ottaa hyvä arkirutiinikäytäntö. Ilmojen kylmetessä kosteutta haihtuu iholta helpommin, joten ihosta kannattaa huolehtia jo nyt tulevaa talvea ennakoiden.

Vichy Mineral 89 hoitotiiviste on loistava lisä kenen tahansa ihonhoitorutiiniin. Tämä meidänkin monen henkilökunnan suosikkituote on vertaansa vailla! Tiiviste sisältää Vichyn mineraalilähdevettä 89 %. Mineraalit vahvistavat ihoa ja tuotteen hyaluronihappo kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Iho on lyhyenkin käytön jälkeen kimmoisa ja huomattavasti kosteutetumpi. Tässä ihonhoitorutiini kaikille, johon kuuluu Mineral 89.

Ihonhoitorutiinin vaiheet:

1. Kasvojen puhdistaminen
– Puhdistus ei ole paikka, mistä kannattaisi tinkiä. Levittäisitkö käsivoidetta likaisille käsille? Vastaus todennäköisesti on kielteinen, joten miksi likaisille kasvoille kannattaisi levittää voidetta? Lika ja epäpuhtaudet eivät aina ole silmillä havaittavia. Jos ihonhoitotuotteen levittää iholle sitä puhdistamatta, kulkeutuu epäpuhtaudet voiteen mukana syvemmälle ihoon. Tämän takia puhdistus on tärkeimpiä osia kauniin ja heleän ihon saamiseksi. Muista, että puhdistusaineen tulee olla tarpeeksi hellävarainen omalle ihotyypille, sillä liian voimakas putsaus lisää ihon talintuotantoa. Täydennä puhdistus kasvovedellä palauttaaksesi ihon pH:n ja poistaaksesi viimeisetkin epäpuhtaudet iholta.

2. Vichy Mineral 89 hoitotiiviste
– Tehotiiviste kuuluu ihonhoitorutiinin alkuun. Ota tuotetta yhden pumppauksen verran ja levitä kasvoille, kaulalle ja silmänympärysiholle. Tuote sopii myös liikkuvalle luomelle. Jos sinulla on helposti turvotusta silmissä aamuisin, tuotetta ei yötä vasten kannata silmien ympärille laittaa.

3. Seerumi
– Jos haluat lisätehoa ihonhoitoon ja olet tottunut käyttämään seerumia, kuuluu se ihonhoidon tähän vaiheeseen. Aiemman vaiheen hoitotiiviste tuo iholle kosteutta, joten seerumi ja sen hyvät ainesosat pääsevät imeytymään vielä syvemmälle.

4. Kasvovoide
– Jotta hoitotiiviste ja seerumi saadaan ”lukittua” ihoon, niiden päälle kuuluu levittää kasvovoide. Levitä aamulla ihotyypillesi sopiva päivävoide, anna imeytyä kunnolla ja haluttaessa meikki päälle. Jos tuotteet tuntuvat liian raskailta, jätä seerumi vaihe pois ja käytä seerumia illalla ennen yövoidetta hoitotiivisteen kanssa.

5. Silmänympärysvoide
– Tämä on tärkeä vaihe ihonhoitorutiinissa. Silmänympärysiho on niin paljon ohuempaa kuin muu kasvojen iho. Tämän vuoksi herkälle ja ohuelle silmänympärysiholle kannattaa valita aina oma tuote. Yleensä silmänympärysvoiteita voi käyttää

+6. Erikoistuotteet haluttaessa
– On olemassa kosteuttavia suihkeita, joilla ihonhoitorutiinia voi tehostaa vielä loppuun. Suihkeet eivät ole pakollisia tuotteita, mutta ylellinen ja ihana lopetus rutiinille.

Ei flunssalle

Viruseptin suu- ja nenäsuihkeella voi ennaltaehkäistä flunssaa ja influenssan kaltaisia oireita tai lievittää niitä, jos on jo ehtinyt sairastua. Nämä tuotteet ovat saatavilla ilman reseptiä apteekista. Viruseptin sopii aikuisille ja yli 1-vuotiaille lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville henkilöille. Tuotteet sopivat siis koko perheelle, mutta hygieniasyistä ja tartunnan ehkäisemiseksi joka perheenjäsenellä pitää olla oma suihke.

Koronavirus – tiivistetty ohjeistus ja meidän apteekki

Julkaistu: 3.4.2020

Koronavirus hämmentää, mietityttää ja koskee meitä jokaista. Tärkeintä tässä tilanteessa on noudattaa viranomaisten ohjeita. Tässä lyhyesti ja tiivistetysti ohjeet, joita noudattamalla voit omalta osaltasi ennaltaehkäistä koronaviruksen leviämistä:

 – Pysy kotona. Jotta viruksen leviämistä saadaan hidastettua, on tärkeintä pysyä kotona. Voit olla tartunnan kantaja, vaikka olisit täysin oireeton. Jos sinulla kuitenkin on flunssaa, tällöin kotiin jääminen on vielä perustellumpaa. Pyydä sukulaista, ystävää tai naapuria hoitamaan pakolliset asiat puolestasi.
Pese kädet. Käsien pesu on tehokkaampaa kuin desinfiointi, joten on erittäin tärkeää pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä. Pese kädet aina kun tulet ulkoa sisälle, ennen ruuanlaittoa ja niistämisen jälkeen.
Yski ja aivasta oikein. Yski ja aivasta pelkästään hihaan ja niistä kertakäyttöiseen nenäliinaan.

Näillä keinoilla viruksen leviämistä voidaan lievittää ja suojaat sekä itseäsi että läheisiäsi.

Apteekkimme toiminta koronaviruksen aikana

Apteekkimme palvelee normaalisti. Olemme kuitenkin lisänneet suojausta apteekissa. Henkilökunnalla on käytössä suojakäsineitä ja pleksinen kasvosuoja sekä kassoille että reseptitiskeihin on lisätty pleksiset pärskesuojat. Reseptitiskeissä asiakkaat lukevat kelakorttinsa itse: viivakoodilukija on asetettu asiakkaiden puolelle ja asiakas voi lukea viivakoodin vihreän valon alla. Kannattaa muistaa, että kelakortin tai muun henkilöllisyystodistuksen ottaminen valmiiksi esille sujuvoittaa apteekissa asiointia – nyt ja kun tilanne palaa normaaliksi. Olemme myös turvallisuussyistä ottaneet esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden testerit pois hyllystä. Jos jokin askarruttaa, henkilökuntamme auttaa mielellään ja opastaa tuotteiden kanssa.

Asema Apteekin Terveyspiste palvelee kesällä maanantaisin ja keskiviikkoisin. Kiireellisissä asioissa tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan.

Kaipaatko lääkkeiden kotiinkuljetusta? Toimitamme lääkkeitä arkisin noin 1-2 päivän viiveellä sopimuksen mukaan. Toimitusalue noin 5 km apteekistamme. Lisätietoja saat paikan päällä tai soittamalla apteekkimme numeroon 09 8603 6501. Lääkkeiden kotiinkuljetus 10 € + alv. Alv määräytyy kotiinkuljetukseen tilattujen tuotteiden alv-kannan mukaan.

Pysytään terveinä ja pidetään huolta toisistamme. Tämä on vaikeaa aikaa ja ei ole helppoa kenellekään. Yritetään pysyä iloisella mielellä kaikesta huolimatta ja yritetään olla kärsivällisiä. Yhdessä selviämme tästä ja pian elämä voikin palautua normaaliksi. Henkilökuntamme haluaa olla Sinun apunasi, joten kysy rohkeasti apua jos mieltä askarruttaa mikä tahansa asia.

Aloita vuosi panostamalla itseesi

Julkaistu: 3.2.2020

Aloita uusi vuosi panostamalla itseesi

Liikkujan apteekkina haluamme kannustaa asiakkaitamme terveisiin elämäntapoihin.  Liikunnan aloittaminen ei aina ole helppoa, mutta sopivan motivaation löytyessä tämä onnistuu helpommin. Liikunta on tärkeä osa monien eri sairauksien hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Esimerkiksi jo neljän viikon kestävyysharjoittelu auttaa vähentämään lepoverenpainetta henkilöillä, joilla on kohonnut verenpaine. Liike on lääke!

Joskus kuitenkin erilaiset sairaudet tai jalkavaivat saattavat estää liikunnasta nauttimisen. Tällöin vaivojen syy kannattaa selvittää. Voitkin aina tulla kysymään apua apteekkimme henkilökunnalta, jos jokin askarruttaa.

Vantaan kaupungin tukemat liikuntakortit

Vantaan kaupunki kannustaa liikkumaan niin pitkäaikaissairaita, vammaisia, vanhuksia kuin opiskelijoitakin. Kaupunki tarjoaa edullisia vaihtoehtoja, esimerkiksi erityisuimakorttia, sporttikorttia sekä opiskelijoille maksutonta uimahallin ja kuntosalin käyttöä. Lisätietoa löytyy Vantaan kaupungin sivuilta.

 

Sairaanhoitajan uudistuneet palvelut

Julkaistu: 4.11.2019

Monille entuudestaan tuttu sairaanhoitajamme Pauliina on palannut Terveyspisteeseemme. Palvelut ovat pääosin pysyneet samana, mutta hän on tuonut myös uusia juttuja mukanaan! Pauliina tekee esimerkiksi jalkojen terveystarkastuksia, CERAD-muistitestiä sekä diabeetikoille tarkoitettua jalkojen terveystarkastusta.

Jalkojen terveystarkastus, 45 – 50 €

Diabeetikolle on erittäin tärkeää päivittäinen jalkojen tarkistus ja hoito. Kaikkia jalkojen kuntoon liittyviä hälytysmerkkejä ei kuitenkaan aina itse huomaa. Esimerkiksi jalkojen tuntoaisti saattaa olla heikentynyt tai puuttua kokonaan ja pienetkin haavat saattavat johtaa pitkäaikaiseen haavanhoitoon, joka vaatii ammattilaisen apua. Ammattitaitoinen sairaanhoitajamme on perehtynyt muun muassa verisuonikirurgiaan ja ortopediaan.

Diabeetikoille suunnatussa terveystarkastuksessa, 50 €, sairaanhoitaja käy läpi jalkojen ihon ja kynsien kunnon sekä tarkistaa virheasennot. Jalkojen verenkierto testataan Doppler-laitteen avulla ja tuntopisteet tarkistetaan mahdollisen neuropatian vuoksi eli tehdään monofilamenttitutkimus. Tarkastuksen lopuksi tulokset käydään läpi ja saat yksilöllisen hoitosuosituksen.

Jos et sairasta diabetesta, mutta kärsit esimerkiksi selittämättömistä jalkaoireista (puutuminen, nipistely, levottomat jalat tai esimerkiksi jalkaterän, polven tai lonkan kiputilat) tai haluat tarkistaa jalkojesi kunnon, voit varata ajan jalkojen perusterveystarkastukseen, 45 €. Tällöin keskitytään tutkimaan ihon ja kynsien kuntoa sekä jalkojen virheasentoja ja verenkiertoa. Lisäksi saat jatkohoito-ohjeet.

Varaathan tarkastuksiin ajan. Jalkojen terveystarkastukset kestävät noin tunnin. Ajan voi varata apteekkimme kassalta tai numerosta 09 8603 6501.

CERAD-muistitesti, 45 €

CERAD-muistitestin avulla pystytään seuraamaan sekä välitöntä että viivästynyttä muistia, hahmottamista, nimeämistä, toiminnan ohjausta ja sujuvuutta. Testi on kehitetty iäkkäiden muistihäiriöiden ja -sairauksien ensivaiheen tutkimuksiin. Testin tulos kertoo jopa 89% varmuudella, sairastaako henkilö Alzheimerin tautia.

Varaathan muistitestiin ajan. Testin teko kestää noin tunnin. Ajan voi varata apteekkimme kassalta tai numerosta 09 8603 6501.

Lisätietoja kaikista sairaanhoitajan palveluista löydät tästä.

Kesän selviytymispaketti

Julkaistu: 11.7.2019

Kesä on ihanaa aikaa ja moni viettääkin aikaa paljon esimerkiksi mökillä. Jos mökki on ollut käyttämättömänä talven yli, kannattaa lääkkeet ja voiteet uusia kokonaan. Lääkkeet eivät välttämättä kestä kylmää, jolloin niiden teho saattaa heikentyä tai tuote muuten muuttua. Vanhat lääkkeet voitkin tuoda kätevästi apteekkiin, jolloin ne tulevat kierrätettyä oikein.

Kesällä tarpeeseen mökillä tai kotona voivat olla esimerkiksi biohajoava shampoo, nesteytysjuoma, ihovaurioille tarkoitettu hoitovoide tai hyttyskarkoite. Edellä mainittujen tuotteiden lisäksi kannattaa muistaa kesällä kyypakkaus, antihistamiinit, särkylääkkeet sekä kortisonivoiteet, unohtamatta aurinkosuojatuotteita.

Vaikka kesä on jo pitkällä niin onneksi lämpimiä päiviä ja valoa vielä riittää. Loppukesään kannattaakin varautua jo täydentämällä kotiin varastoja tai muistaa matkalle mukaan tarvittavat tuotteet. Loppukesä saattaa olla yllättävän lämmin, joten aurinkovoiteet sekä muut helletuotteet kannattaa edelleen muistaa.

Säätä on kovin vaikea ennustaa, mutta hyvä on varautua kaikenlaisiin sääolosuhteisiin. Missä ikinä liikkuukin, mukana kannattaa kaiken varalta olla mielummin liikaa kuin liian vähän tarvittavia tuotteita. Esimerkiksi matkalle on helpompi pakata mukaan maitohappobakteereja kuin lähteä mahdollisen turistiripulin takia lääkäriin.

Kuvassa näkyykin hyviä tuotteita, jotka on helppo pakata matkalle tai vaikkapa mökille mukaan.

Henkilökuntamme toivottaa oikein ihanaa ja toivottavasti aurinkoista loppukesää!

Aurinko tulee, olethan valmis?

Julkaistu: 3.6.2019

Aurinko tulee, olethan valmis?

Auringossa on paljon hyvää, mutta UV-säteilyltä tulisi jokaisen suojautua. Ihon palaminen ei ole ainoa auringon negatiivinen vaikutus. UVB-säteily aiheuttaa ihon näkyvän palamisen ja jopa rakkuloita. UVA-säteily aiheuttaa ihon vanhenemista sekä esimerkiksi maksaläiskiä. Liiallinen altistuminen UV-säteilylle on merkittävin ihosyövän riskitekijä. Auringolta voi turvallisesti suojautua sinulle sopivalla aurinkovoiteella ja UV-suojallisella huulivoiteella.

Olemme koonneet tähän henkilökunnan aurinkotuotesuosikkeja ja niiden hyviä puolia. Valikoimaa on nykyään runsaasti, joten kaikki löytävät varmasti itselleen mieluisimmat aurinkotuotteet. Ihotautilääkärit suosittelevat Suomessa aurinkovoiteiden käyttöä vähintään huhtikuusta syyskuuhun.

Muistathan, että aurinkovoide suojaa vain käyttämällä sitä riittävästi ja lisäämällä usein!


Farmaseutti Helin suosikki: Vichy Dry Touch

”Tuote ei tunnu iholla liian paksulta. Koostumuksen puolesta helppo käyttää: tuote ei valu eikä tunnu tahmealle. Tämä jättää iholle ihanan kuivan pinnan. Tuotetta on myös kiva käyttää, koska tuubi pysyy pystyssä leveän korkin ansiosta!”

Kevyt sekä nopeasti imeytyvä aurinkovoide kasvoille, rasvoittuvalle ja sekaiholle. Jättää mattapinnan. Sopii aurinkoallergikoille, lääkityksen aiheuttamaan yliherkkyyteen ja pigmenttiläiskille. Tuote on vedenkestävä ja miedosti hajustettu.

Vichy Matifying Face Fluid Dry Touch SPF50+ 50 ml – 21,92 €


Farmaseutti Minnan suosikki: Lierac SOS seerumi

”Ihanan viilentävä tuote! Kosteuttaa välittömästi ihoa ja miellyttävä levittää. Jättää iholle silkkisen pinnan eikä tahmaa. Minulla on rasvoittuva iho ja tämä riitti pelkästään kosteuttamaan ihon, eli en käyttänyt edes voidetta tämän päällä. Tuoksu on aivan ihana.”

After sun seerumi kasvoille. Kosteuttaa, korjaa ja rauhoittaa ihoa. Sisältää taikapähkinäuutetta, avokadoöljyä sekä omega-3- ja -9-rasvahappoja.

Lierac Sunissime SOS Repairing After Sun Serum 50 ml – 36,80 €


Farmaseutti Jarin suosikki: LRP Comfort aurinkovoide

”Helppo levittää ja miellyttävä koostumus. Imeytyy nopeasti eikä jätä tahmaista tunnetta iholle. Vaikka tuote on hajusteeton, tuotteen tuoksu on miellyttävän kesäinen. Ei värjää karvoja valkoiseksi vaan humahtaa ihoon. Kosteuttava koostumus ei kuivata auringossa ollessa. Suomessa pitää olla suojakerroin 50, joten tämä on tuotteena loistava!”

Normaalille ja kuivalle iholle tarkoitettu aurinkovoide. Sisältää La Roche-Posay lähdevettä. Koostumus on ihoa kosteuttava ja pehmentävä. Kevyt koostumus ja imeytyy nopeasti. Käy myös herkälle ja aurinkoherkälle iholle. Hajusteeton ja vedenkestävä.

La Roche-Posay Anthelios XL Comfort Lotion 250 ml – 28,14 €


Kosmetologi Anun suosikki: LRP Shaka Fluid

”Ihanan nopeasti imeytyvä nestemäinen voide. Koostumus on niin kevyt, ettei se jää pyörimään iholle. Isona plussana myös se, että tuotetta saa käyttää silmänympärysiholle myös liikkuvalle luomelle. Tämä on myös miehille loistava aurinkotuote!”

Kasvoille ja silmänympäryksille, myös liikkuvalle luomelle. Koostumukselta erittäin kevyt. Voi käyttää meikin alla. Tahmaamaton koostumus ja tuote ei valu silmiin. Erittäin hiekan- ja vedenkestävä. Tuote on hajusteeton.

La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid SPF50+ 50 ml – 22,26 €


Estenomi Johannan suosikki: ACO Stick

”Tämä puikko on niin kätevä ja helppo pitää mukana. Vahamaisen koostumuksen ansiosta helppo levittää iholle. Käytän itse tätä suojaamaan tatuointini! Aurinko vaalentaa tatuoinnin pigmenttejä, joten tällä aurinkosuojapuikolla saan helposti levitettyä aurinkotuotteen varsinkin tatuointien päälle. Lasten tuotteissa UVA-suoja on korkeampi, joten siksi olen valinnut itselleni tämän puikon. Käytän tuotetta myös hiusrajaan, jakaukseen ja silmänympärysiholle, sillä nämä ovat kohtia, jotka palavat helposti. Tuote kulkee näppärästi mukana, sillä haluan lisäillä tuotetta päivän mittaan ja tätä voi sutia koko kasvoillekin tarvittaessa. Aivan huippu tuote!”

Aurinkosuojapuikko lapsille. Korkea ja tehokas suoja sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. Voidaan levittää märälle iholle. Tuote on alkoholiton, hajusteeton ja erittäin vedenkestävä.

ACO Sun Kids Stick Active SPF50 8 g – 13,09 €

Punkkikausi alkaa – rokotussuoja kuntoon Asema Apteekin Terveyspisteessä!

Julkaistu: 1.4.2019

Puutiaiskannat Suomessa ja Euroopassa ovat kasvaneet viime vuosina. Myös punkkien levittämien tautien tartunnat ovat kasvussa. Suomessa noin 20 % punkeista kantaa Borrelia-bakteeria. Toinen punkkien kantama tauti, puutiaisaivotulehdus eli TBE, ei ole yhtä yleinen – Suomessa sitä kantaa noin 1,6 % punkeista.

 

Puutiaisaivotulehdus eli TBE

Viime vuonna Suomessa todettiin 79 puutiaisaivotulehdustapausta, eli noin 1,4 tapausta 100 000 asukasta kohti. TBE on viruksen aiheuttama tauti, joka tarttuu punkin syljestä jo pureman alussa. Noin neljäsosa tartunnan saaneista saavat aivotulehduksen oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja kouristuksia. Valtaosa paranee täysin, mutta jopa kolmasosalle jää pitkäaikaisia hermosto-oireita.

Lapsilla TBE:n oireet ovat yleensä lievempiä ja epäspesifisempiä, ja arvioiden mukaan yli neljäsosa kaikista tartunnoista jäävät diagnosoimatta. Lisäksi pikkulapset eivät osaa kuvailla oireitaan tarkasti, ja myös punkin purema usein jää huomaamatta, mikä vaikeuttaa taudin tunnistamista. Vaikka tauti on yleensä lievempi lapsilla, pitkäaikaiset neurologiset komplikaatiot kuten toistuva päänsärky, muistivaikeudet, väsymys, ärtyneisyys ja keskittymishäiriöt ovat mahdollisia TBE:n seurauksia.

 

TBE-rokotus ja riskialueet Suomessa

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote, joka soveltuu sekä aikuisille että lapsille 1-vuotiaasta alkaen. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista kaksi ensimmäistä on hyvä ottaa jo ennen punkkikauden alkamista, talvella tai alkukeväästä.

TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan riskialueilla asuvilla, eli Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kotkan saaristolla, Kemin eteläosassa, Lappeenrannan Sammonlahdessa ja Raahen Preiskarissa. Tänä keväänä rokotusohjelma laajenee myös Lohjanjärven riskialueeseen.

Muualla asuvilla rokotesarja on omakustanteinen.

 

TBE-virusta esiintyy myös suosituissa matkakohteissa

Tunnettuja riskimaita ovat Itävalta, Slovenia, Slovakia, Unkari, Tsekki, Saksa, Sveitsi, Venäjä, Baltian maat ja Ruotsi.

Virossa vuosittainen ilmaantuvuus Pärnun alueella on yli 15 tapausta/100 000 asukasta ja Saaremaalla jopa yli 20 tapausta/100 000 asukasta.

Ruotsissa vuosittainen ilmaantuvuus vuonna 2017 oli 3,9 tapausta 100 000 asukasta kohden – yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Suurin osa oli Tukholman, Göteborgin ja Uppsalan alueilla.

Itävallassa ennen TBE-rokottautumista raportoitiin jopa 700 TBE-tapausta vuodessa. Nykyään rokotuskattavuus Itävallassa on noin 85 %, ja TBE-ilmaantuvuus on laskenut alle 100 tapaukseen vuodessa.

Sveitsissä TBE-ilmaantuvuus on ollut jyrkässä nousussa ja tänä vuonna Sveitsi suositteleekin rokotusta kaikille 6 vuotta täyttäneille asukkaille lähes koko maassa.

 

Rokotesuoja kuntoon Terveyspisteessämme

Mikäli aiot matkustaa riskialueille ja tykkäät esimerkiksi patikoida, retkeillä tai telttailla, keskustele sairaanhoitajamme kanssa TBE-rokotteen tarpeesta. Sairaanhoitajamme tavoitat Asema Apteekin Terveyspisteestä numerosta numerosta 09-42827878 , josta voit varata myös ajan rokotukseen. Rokotamme yli 3-vuotiaita.

Rokotussarjaan kuuluu aluksi kolme rokotusta ja sitten tehosteannos 3-5 vuoden välein. Yhden rokotuskerran hinta (rokotteen hinta + pistomaksu 18 euroa) on aikuisilla noin 49-56 € ja lapsilla noin 46-55 €. Kanta-asiakkaana saat 18 euron pistomaksusta 10 % alennusta.

Muistathan päivittäisen punkkitarkastuksen rokotteesta huolimatta!

 

Punkkivapaata kesää!

Toivottaa Asema Apteekin proviisori yhteistyössä GSK:n kanssa

Hyvinvointi alkaa vatsasta

Julkaistu: 4.2.2019

Vatsavaivat ovat tuttuja jokaiselle. Pitkittyneet tai rajut oireet on syytä tutkia lääkärillä. Jopa 10 % ihmisistä kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Vaiva on krooninen, mutta ei pahanlaatuinen. Oireina on ummetusta ja/tai ripulia, ilmavaivoja ja kipua. Myös suoliston bakteerikanta on heikentynyt.

Hoidon kulmakivinä ovat terveelliset elintavat

Vältä liikaa istumista, sillä liikunta on hyväksi myös vatsalle. Muista levätä sekä juoda riittävästi ja mene vessaan heti, kun on tarve. Monipuolinen ruoka ja tasaiset ateriavälit auttavat vatsaa.

Ammattilaisen kanssa voi kokeilla FODMAP-dieettiä, jossa aluksi rauhoitetaan vatsa välttämällä FODMAP-hiilihydraatteja (esim. pavut, ruis, sipuli ja omena). Sen jälkeen aletaan kokeilemalla hakemaan monipuolista ja sopivaa ruokavaliota. Liian rajoitetun dieetin vaarana ovat ravintoainepuutokset ja liian vähäinen kuidun saanti, joka heikentää entisestään bakteerikantaa.

Apteekkituotevinkkejä ärtyvän suolen helpottamiseen

Meiltä löytyy erilaisia tuotteita, joista saattaa olla apua IBS:n oireisiin:

Maitohappobakteerien käytöllä on havaittu tehoa oireisiin. Alflorex-kapselit sisältävät Bifidobacterium infantis –bakteeria, josta on eniten tutkimusnäyttöä.

Etenkin ummetuksesta tai vaihtelevista oireista kärsivien kannattaa syödä enemmän kuituja. Kuidut voivat myös parantaa bakteerikantaa. Kuiduksi sopii esim. psyllium, ispaghulansiemenkuori, Liinus-pellavarouhe tai pilkottua guarpapua sisältävä Sunwic-jauhe. Sunwic liukenee täysin nesteeseen ja on mautonta, eli se on helppo lisätä mihin juomaan vaan.

Ruuansulatuksen tueksi sopivat Nogasin-entsyymikapselit, jotka vähentävät turvotusta edistämällä kasvisten ja viljojen pilkkoutumista.

Sitkeämpiin ilmavaivoihin löytyy kaasunpilkkojia, kuten Laxogas-annosjauheita, jotka on helppo ottaa missä vain ilman vettä. Jos kärsit kouristelukivusta, kokeile Peppermint plus -kapseleita. Näistä vaikuttavista aineista löytyy myös yhdistelmävalmiste, I Say Turvotus & IBS –kapselit.

Tervetuloa meille juttelemaan sinun vatsallesi sopivasta hoidosta! Lisätietoa myös muun muassa osoitteessa: https://www.hyvavatsa.fi/

Diabetesviikkoa vietetään 12.-18.11.2018

Julkaistu: 12.11.2018

Tyypin 2 diabeteksen oireet voivat olla salakavalia ja kehittyä hitaasti ja jäädä siksi huomaamatta pitkäksi aikaa. Oireet aiheutuvat liian korkeasta verensokerista, joka taas voi johtua insuliinin puutoksesta tai siitä, että elimistön insuliini ei tehoa ns. insuliiniresistenssin vuoksi.

Tyypin 2 diabeteksen oireita ovat mm. väsymys aterioiden jälkeen, lisääntynyt jano ja virtsaaminen, masennus, jalkasäryt, jalkojen kihelmöinti sekä huono vastustuskyky. Sairaus alkaa useimmiten yli 35-vuotiaana ja on vahvasti perinnöllinen. Hoitamattomana diabetes voi aiheuttaa lisäsairauksia ja lyhentää elinikää. Perinnöllisyydestään huolimatta elintavoilla voi vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen sekä insuliiniresistenssin kehittymiseen sekä jo todetun sairauden hoidon onnistumiseen ja liitännäissairauksien ilmaantumiseen. Ylipaino, vyötärölihavuus, liikkumattomuus, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä. Tunnetko riskisi?

Tee riskitesti: https://www.diabetes.fi/terveydeksi/diabeteksen_ehkaisy/riskitesti

Diabetesviikon teemana on ”Mitä jaloillesi kuuluu?”

Diabeetikon jalkaongelmat johtuvat muutoksista hermostossa ja verenkiertoelimistössä. Liian korkea verensokeri voi aiheuttaa hermovaurioita ja heikentää jalkojen tuntoaistia, jolloin jalat altistuvat helpommin vammoille. Lisäksi jalkoihin voi tulla helpommin asentovirheitä ja kovettumia. Korkea verensokeri lisää myös tulehdusherkkyyttä, jolloin pienikin ihorikko voi tulehtua herkästi. Diabeetikon tulisikin tarkastaa itse jalat päivittäin ja kiinnittää huomiota huolelliseen jalkojen omahoitoon! Vinkkejä jalkojen hoitoon saat Asema Apteekista.